Linkovi

SAD i EU traže da se blagovremeno usvoji rezolucija o statusu Kosova


Posebnu pažnju juče okončanog samita Sjedinjenih Država i Evropske unije zavrijedio je Zapadni Balkan.

U dokumentu o političkim i bezbjednosnim pitanjima, koji je usvojen na samitu, navodi se kako je Zapadni Balkan na ključnoj raskrsnici i kako je – u ovom trenutku, potrebno najhitnije naći rješenje za status Kosova

“Podržavamo napore specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija i vjerujemo da njegov sveobuhvatni prijedlog (za budući status Kosova), podnijet Savjetu bezbjednosti 26. marta, predstavlja osnovu za novu rezoluciju Savjeta. Apelujemo na Savjet da tu rezoluciju usvoji blagovremeno”, navodi se u dokumentu, u kome se obrazlaže da će rješenje statusa Kosova ubrzati razvoj i unaprijediti stabilnost u čitavom regionu.

Transatlanski saveznici ponovili su da je prema njihovom tumačenju pitanje stausa Kosova jedinstven slučaj i da neće postaviti presedan za rješavanje drugih globalnih sporova.

SAD i EU će zajedno, u koordinaciji s NATO i UN, raditi na osiguranju bezbjednosti na Kosovu tokom prelaznog perioda poslije utvrđivanja statusa. Pored toga u dokumentu se pozdravilja odluka EU da formira bezbjednosne snage i misiju koja će osigurati vladavinu zakona na Kosovu. U toj misiji bi, kako se očekuje, participirale i SAD. Saveznici su podržali i privrženost NATO-a da nastavi misiju KFOR-a u kao i spremnost OEBS-a da nastavi svoju misiju.

SAD i EU su na samitu, na kome su učestvovali američki predsjednik Buš, predsjedavajuća EU, njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik EK, Žoze Manuel Barozo, podržale i sazivanje donatorskih konferencija za Kosovo, u cilju pomaganja razvoja, poslije utvrđivanja statusa.

"Podržavamo evropsku i evroatlantsku perspektivu svih zemalja Zapadnog Balkana i nastavićemo da im pomažemo na njihovom putu", zaključuje se u dokumentu usvojenom na samitu EU i SAD u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG