Linkovi

Boston domaćin četvrte godišnje manifestacije "Ples širom grada"


Boston u državi Masačusets, na severoistoku Sjedinjenih Država, kulturno je veoma bogat grad, od profesionalnih pozorišnih trupa do slavnog Bostonskog simfonijskog orkestra. Nešto manje poznate su brojne i talentovane igračke trupe u gradu. Da bi se to promenilo, grad je nedavno bio domaćin četvrte godišnje manifestacije Ples širom grada, koja je takođe dobra prilika da se upozna mnoštvo talentovanih bostonskih igrač. To je i prilika da se igranje ne samo gleda, nego i uči.

Za Bostonce, igra je više od umetnosti.

«To je i zabavan način da se čovek izrazi», kaže igračica, a njena koleginica dodaje...... da svi nose igru u sebi. «To morate da radite, jer volite. Igra je za svakog.»

Loren Čepmen, takođe igračica, dodaje da je igra spiritualna. «Ona puni i srce i dušu, i um i duh».

Ples širom grada je godišnja, besplatna manifestacija u Bostonu, koju organizuje Suzan Vilson.

«Uistinu, želja nam je da celom svetu pokažemo bogatstvo talentovanih igrača, igračkih trupa», kaže ona.

Ples širom grada je ove godine bio dvodnevna manifestacija tokom koje su učesnici mogli da uživaju u igranju, ali i da se registruju za različite časove igranja, kao što je uradila i studentkinja Džin Li.

«Jednostavno uživam u disciplinovanim pokretima tela. I u mentalnom iskustvu učenja kombinacija i njihovog sklapanja u celinu i samoj radosti kretanja uz muziku, sa ostalima. To je veoma društvena vrsta ljubavi», kaže Džin Li.

Džodi Krejkin je klasična balerina, ali bi htela da nauči i trbušni ples.

«Izgleda sjajno. Zaista je sjajno kako se te žene kreću. Nadam se da ću to moći i ja», kaže ona.

Kerin Juminski, instruktorka igranja u lokalnoj igračkoj trupi Godess Dancing, razume privlačnost orijentalnog plesa.

«U ovoj veoma puritanskoj kulturi u kojoj živimo, u najvećoj meri smo izgubili kontakt sa svojim telom. U suštini, trbušni ples je proces upoznavanja svog tela. To je jedan od razloga zbog kojih smo svi toliko oduševljeni», kaže ona.

Juminski dodaje da kontakt sa soptvenim telom povećava samopouzdanje, a to kaže i Šaumba-Janđe Dibinga, direktorka igračke kompanije crnačke zajednice u Bostonu, OrigiNation Incorporated.

«Oni uzimaju časove igranja, ali mi pokušavamo da im podstaknemo samopouzdanje i naučimo ih kako da govore u javnosti. Govorimo im o obrazovanju i shvatanju da škola treba da im bude na prvom mestu», kaže ona.

Arlin Stajner, još jedna instruktorka igranja, takođe kaže da igra budi telo.

«U njihovom telu ima mnogo snage koju ne umeju da kanališu i uvide koliko je zabavno ispoljavati je. Možete zaista mnogo da naprežete svoje telo i ono je za to i stvoreno», kaže ona.

Ipak, igra za neke ima još veću moć. Igračica Lorin Čepmen kaže da je igranje veoma važno i da je ubeđena da danas ne bi bilo rata u Iraku da su svi svakodnevno išli na časove igranja.

«To je sastavni deo egzistencije. Deo identiteta i ima neke radosti u igri i pokretu. Srećna sam što još mogu to da radim, znate, ja imam 83 godine», kaže Beti Milhendler.

Ples širom grada obuhvata spektar igara: od klasičnog baleta do moderne igre, od vatrenog tanga do senzualnog trbušnog plesa, od klasične kineske igre do latinske salse, sve do afro-haićanskog plesa u kojem svaki mišić reaguje na udare bubnjeva.

«Volim ritam bubnjeva. Volim pokret. To je za mene veoma spiritualno. Uistinu me povezuje sa celim telom», kaže Judžina, a njena koleginica Marija dodaje da je to i dobra vežba, koja joj pomaže da obnovi telesnu energiju.

Ipak, za većinu, kojoj pripada i instruktorka Vilmajer Marselin, igranje je jednostavno put da se ljudi okupe.

«Zapamtite, igra je ljubav. Igra je univerzalna. Nema veze odakle ste i ko ste. Svako može da igra», zaključuje Vilmajer Marselin.

XS
SM
MD
LG