Linkovi

Montgomeri: Opasan saobraćaj uzeo jedan mladi život i – grad reaguje


Za većinu Amerikanaca, vlast sa kojom se najčešće susreću je vlast u njihovim gradićima i regionalnim jedinicama zvanim okruzi. Pored tih lokalnih vlasti, tu su i grupe građana koje samostalno rade na poboljšanju života. U ovom nastavku naše serije, saradnik Glasa Amerike Džefri Jang pokazuje kako je tragedija jedne porodice navela ljude u jednom gradiću okruga Montgomeri, u istočnom delu države Merilend, da se udruže i zahtevaju poboljšanje bezbednosnih propisa.

Opasan saobraćaj je uzeo jedan mladi život i – grad reaguje. U okrugu Montgomeri, u Merilendu, u neposrednoj blizini Vašingtona, smešten je gradić po imenu Garet Park. Glavni put koji prolazi kroz centar je prometna Stratmor avenija. Dvanaestogodišnji Luk Karter-Šelp je jedne kišne večeri pokušao da pretrči ulicu između brzih vozila. Nije uspeo. Njegova smrt je izazvala proteste stanovnika Garet Parka. U gradiću postoji udruženje građana, a jedan od njegovih lidera je Džin Brentli.

«To je glas građana. U suštini je to mehanizam koji koristimo da bismo okupili ljude kada je nešto od posebnog interesa za ceo grad», kaže Džin Brentli.

Stanovnici Garet Parka su pozvali nadležne iz okruga i države Merilend da dođu na sastanak i razgovaraju o bezbednosti u saobraćaju. Država je nadležna za Stratmor aveniju, ali saobraćaj na njoj reguliše okružna policija. Lukova majka, Valeri Karter-Šelp, tražila je da se sastanak održi što pre.

«Broj pešačkih nesreća, u kojima stradaju deca na Stratmor aveniji, dramatično se povećao», kaže ona.

Otprilike godinu ranije, automobili na Stratmor aveniji su udarili još dva deteta iz Garet Parka. Pojedini stanovnici za to okrivljuju policiju.

«Policajci ne zaustavljaju saobraćaj. Treba im reći da kontrolišu automobile», kaže stanovnik, ali šef okružne policije, Tom Mendžer, ima spreman odgovor.

«Stratmor aveniji ćemo posvetiti dodatnu pažnju. A reći ću vam i zbog čega. Zbog toga što ona to i zaslužuje», kaže šef policije.

Međutim, stanovnici Garet Parka traže i više od povećanog broja policajaca. Traže promene režima saobraćaja na aveniji. S obzirom da država Merilend mora da odobri novi semafor na Stratmor aveniji, merilendski zakonodavac, Bil Bronrot, obećao je da će podržati pritisak na nadležne za državni autoput.

«Veoma sam srećan što ćemo zajedno pokušati da nađemo rešenje. Hoću da svi državni zvaničnici čuju od svih u ovom gradiću, u ovom okrugu, šta mi mislimo o bezbednosti pešaka», kaže Bronrot.

Jedan od učesnika je predložio strategiju za pridobijanje vlasti.

«Mislim da će pisanje pisma i prikupljanje potpisa da pomogne. Ali, radi se o Saobraćajnom odeljenju na nivou države. Nadležni iz tog odeljenja treba da se uvere da semafor treba da se postavi», kaže ovaj član Udruženja građana.

Dugo posle ovog sastanka, Udruženje građana Garet Parka je nastavilo pritisak za postavljanje semafora na Stratmor aveniju.

Stanovnici su se međusobno podsticali da ne odustanu od tog zahteva. I napor se tri meseca posle smrti Luka Karter-Šelpa isplatio – nadležni za autoput su pristali. I ako se ne može reći da sve građanske inicijative uspešno izmene volju vlasti, stanovnici Garet Parka su ostvarili svoj cilj.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG