Linkovi

Rat u Iraku centralna tema debate uoči predsedničkih izbora 2008.


Diskusija o ratu u Iraku bila je centralna tema prvog sučeljavanja osmoro kandidata Demokratske stranke koje je organizovano u Južnoj Karolini. Kandidati su jedinstveni u protivljenju ratu, ali im se stavovi razlikuju kada je u pitanju povlačenje trupa iz Iraka i sam termin za to povlačenje. Senator iz Ilinoja, Barak Obama je među onima koji se zalažu za brzo povlačenje.

"Slušam očeve i majke vojnika širom zemlje. Oni mi kažu – vrme je da se vrate kući."

Obama je prema istraživanjima javnog mnjenja drugoplasirani kandidat. Popularnija je samo senatorka iz Njujorka Hilari Klinton, koju je tokom debate, zbog inicijalne podrške ratu u Iraku, kritikovao bivši kandidat za potpredsednika, Džon Edvards.

"Senatorka Klinton i bilo ko ko je glasao za ovaj rat moraju da preispitaju svoje stavove i odluče da li su glasali kako je trebalo.”

Hilari Klinton je ovako odgovorila.

"Ponovila se mnogo puta – da sam znala tada ono što danas znam, ne bih glasala onako kako sam glasala."

Većina od 10 republikanskih pretendenata podržavaju rat. Jedini izuzetak je kongresmen iz Teksasa, Ron Pol, koji se protivio ratu od samog početka. Međutim, nekoliko kandidata, kritikuje način na koji predsednik Buš vodi rat. Kritike se posebno odnose na početnu fazu rata. Senator Džon Mekejn, jedan je od najvećih pristalica trenutne strategije koja se ogleda u slanju vojnih pojačanja u Irak. Ali je i on prilikom objave kandidature u Nju Hempširu, kritikovao Bušovu administraciju.


"Moji prijatelji, svi mi znamo da se rat u Iraku ne odvija dobro. Napravili smo greške i skupo smo ih platili. Sada smo promenili strategiju koja je dovela do neuspeha i već malo napredujemo."

Mekejn u anketama zaostaje za bivšim gradonačelnikom Njujorka Rudijem Điulijanijem. Na trećem mestu je bivši senator iz Tenesija, televizijski glumac Fred Tomson koji još nije odlučio o kandidaturi.

XS
SM
MD
LG