Linkovi

Dikarlo uoči potpisivanja sporazuma SOFA: Sa Crnom Gorom imamo odlične odnose


U Sjedinjenim Državama, boravi crnogorska državna delegacija koju predvodi predsjednik Filip Vujanović. On će se sutra (utorak), kao prvi predsjednik nezavisne Crne Gore u službenoj poseti Vašingtonu, sastati sa potpredsjednikom Ričardom Čejnijem, državnim sekretarom Kondolizom Rajs, sekretarom za odbranu, Robertom Gejtsom i zakonodavcima na Kapitol Hilu.

Vujanović će sa državnim sekretarom Kondolizom Rajs potpisati i Sporazum o statusu snaga (SOFA), što će otvoriti vrata produbljivanju vojne bilateralne saradnje.

Pomoćnik zamenika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Rozmari Dikarlo, za naš program kaže da ovjde u Stejt Departmentu, sa zadovoljnstvom dočekuju predsednika države sa kojom zvanični Vašington ima odlične bilateralne odnose.

"Vrlo smo srećni što smo u prilici da ugostimo crnogorskog predsjednika, posebno zato što je ovo prvi put da nas posjećuje predsjednik nove, nezavisne Crne Gore. Mi imamo odlične odnose sa Crnom Gorom, koje želimo dalje da razvijamo. Zadovoljni smo činjenicom da je Crna Gora brzo primljena u brojne međunarodne u organizacijama, a zadovoljni smo i našim bilateralnim inicijativama i sporazumima sa Crnom Gorom".

Govoreći o sporazumu o Statusu snaga, Dikarlo kaže:

"To je važan sporazum za SAD, jer nam omogućava da Crnoj Gori više pomognemo u programima obuke i drugim oblastima. Želimo da pomognemo, imajući u vidu aspiraciju Crne Gore da postane članica NATO-a, a SOFA će omogućiti da naša vojna saradnja bude potpunija".

Sjedinjene države očekuju da se bilateralna saradnja sa Crnom Gorom ubuduće razvija u svim pravcima.

“Očekujemo da će se naši odnosi dalje razvijati. Želimo da proširimo bilateralnu saradnju i investiramo u Crnu goru, gdje sada nemamo velikih starteških investitora. Želimo da sarađujemo u brojim oblastima, ne samo u sektoru bezbjednosti”, kaže Rozmari Dikarlo.

XS
SM
MD
LG