Linkovi

Petorica Britanaca osudjena na doživotni zatvor zbog planiranja terorističkog napada


Sudije su izrekle presude samo nekoliko sati pošto je porota pomenutu petoricu proglasila krivim za planiranje izrade bombi od hemiklalija za veštačko djubrivo i njihovo postavljanje na javnim mestima u Londonu i drugim gradovima. Preostala dva optuženika oslobodjena su krivice. Kazne su izrečene vodji grupe, Omaru Kajamu i saučesnicima Vahidu Mahmudu, Entoniju Garsiji, Džavadu Akbaru i Alahudinu Aminu. Sva petorica uhpšena su marta 2004. godine, u velikoj policijskoj operaciji kojoj je prethodilo dugo praćenje i posmatranje. Tužioci su izneli dokaze da su otpuženi nameravali da od 600 kilograma amonijum nitrata, koji je inače sastojak veštačkog djubriva, naprave bombe za napade na jedan londonski noćni klub, električna postrojenja i jedan šoping centar. Državni tužilac Debora Valš je izjavila:

”Više od tri godine, mi i policijska antiteroristička komanda saradjivali smo sa bezbednosnim i obaveštajnim agencijama i stranim kolegama kako bismo argumentovali ovaj slučaj.“

Na kraju, optužba je iznela više od 12 hiljada stranica dokaza. Porotnici su videli i čuli video i tonske snimke i saslušali izjave brojnih svedoka, uključujući američkog islamskog ekstremistu, Mohamada Babara. Izneti dokazi pokazali su da su članovi grupe imali kontakte u Pakistanu, u logorima za obuku u Avganistanu i da su se sastajali sa članovima Al-Kaide. Britanski sekretar za unutrašnje poslove, Džon Rid:

”Petorica opasnih terorista sada su iza rešetaka zahvaljujući nastojanjima naših bezbednosnih službi i naše policije. Želeo bih da se zahvalim svima i izrazim zahvalnost svih gradjana za posao koji su odradili.“

Rid je dodao da je ovaj slučaj pokazao da je opasnost od terorizma istinska i velika. Dokazi izneti tokom sudjenja takodje su pokazali postojanje veze izmedju osidjenika i najmanje dvojice iz grupe bombaša samoubica koji su sproveli napade na sistem javnog prevoza u Londonu, 7. jula 2005. godine.

XS
SM
MD
LG