Linkovi

SAD: Iran i Sirija da pooštre kontrolu granica i okončaju podršku ekstremistima


Medjunarodna nastojanja da se Irak stabilizuje nastaviće se kasnije ove nedelje kada se regionalni i medjunarodni lideri budu sastali u Egiptu radi razgovora o tome kako irački susedi i medjunarodna zajednica mogu da pomognu u uspostavljanju mira.

Sastanci će biti održani na dva plana. Iračka vlada će u četvrtak, zajedno sa UN, izneti inicijativu poznatu pod nazivom ”Irački ugovor”, koja će biti usredredjena uglavnom na ekonomska pitanja. U petak će ministri inostranih poslova i drugi visoki funkioneri razgovarati o iračkoj unutrašnjoj bezbednosnoj situaciji i nastojanjima da se ujedine političke frakcije. Irački ambasador u Vašingtonu, Samir Sumaidai, rekao je za Glas Amerike da se Bagdad nada dobijanju široke podrške medjunarodne zajednice.

“Naravno da želimo da svi pomognu u ovome. Želimo da se ljudi pozitivno angažuju, da pruže podršku iračkoj vladi, javnu podršku, političku, a i finansijsku podršku, ako je moguće.”

Irak se nada da će neki od glavnih zajmodavaca otpisati milijarde dolara duga, koji datiraju još iz vremena Sadama Huseina. Neke zemlje, kao što su Kuvajt, na koji je Sadam izvršio invaziju 1990.godine, nisu spremne da se angažuju, jer kažu da je Irak zemlja bogata naftom i da može sam da podmiri svoje izdatke. Medjutim, može se očekivati saopštenje o značajnom ublaženju dugova. Sastanici u Šarm el-Šeiku su ustvari dve zasebne konferencije.

Prvog dana biće predstavljena inicijativa ”Irački ugovor,” koju su Irak i Ujedinjene nacije formulisale pre više od godinu dana. U njoj se iznose ekonomski i politički zadaci za iračku vladu sa krajnjim rokovima. Ukoliko budu ostvareni, ti zadaci dovešće do specifične podrške medjunarodne zajednice.

Drugog dana će se okupiti ministri inostranih poslova regionalnih zemalja i zemalja članica Saveta bezbednosti, radi razgovora o iračkoj internoj bezbednosti i političkom pomirenju. Predstavnik američkog državnog sekretarijata Tom Kejsi rekao je da se Vašington nada aktivnijoj angažovanosti svih učesnika.

“Svakako da želimo da predstavnici svih zemalja na konferenciji dodju za sto ne samo sa pozitivnim izjavama, već i sa spremnošću da preduzmu pozitivne akcije za pomoć Iraku da se uhvati u koštac sa svojom, u ovom momentu, veoma teškom situacijom.”

SAD žele da Iran i Sirija pooštre kontrolu svojih granica i okončaju podršku ekstremistima i pobunjenicima. Američki predstavnik Tom Kejsi je o tome rekao:

“Bili smo veoma otvoreni tokom prethodne runde razgovora na nivou ambasadora i izrazili naše zabrinutosti kako zbog iranske podrške ekstremistima, o njihovom dostavljanju nekih veoma smrtonosnih naprava, koje ozbiljno ugrožavaju naše snage. Svakako očekujem da će diskusije obuhvatiti takva pitanja. Državni sekretar Rajs će isto tako kategorično iznositi naše stavove o tim pitanjima, a očekuje da će i drugi izneti svoje zabrinutosti u vezi sa ponašanjem Irana i Sirije. ”

Iračka vlada nastoji da izmiri sunite, šiite i Kurde. Ono što je na početku bio unutrašnji problem postao je regionalan, pošto neke susedne zemlje nastoje da unaprede svoje interese podrškom specifičnim političkim i ekonomskim grupama unutar Iraka. Ambasador Sumaidai je rekao da najbolja stvar koju bi susedne zemlje mogle da učine jeste da dozvole Iraku da sam rešava svoje probleme.

“Ne tražimo da naši susedi nadju rešenje za nas u Iraku. To moraju da učine Iračani. Mi tražimo od njih da odstupe i smanje svoje uplitanje.”

Ambasador je rekao da Irak od ove konferencije ne očekuje čudo, već obećanje susednih zemalja da će mu pomoći u nastojanju da ostvari mir i stabilnost.

XS
SM
MD
LG