Linkovi

"Bejbi bumeri" u centru pažnje marketinških agencija


Generacija takozvanih «bejbi bumera» obuhvata Amerikance rodjene izmedju 1946. i 1964. godine, odnosno čak 78 miliona ljudi. Oni su ujedno najbogatija generacija u američkoj istoriji, a troše 2,5 biliona dolara godišnje. Marketinške agencije su – kao što se da očekivati – svesne toga. Ali pažnja koju posvećuju ovoj ciljnoj grupi zahteva i odredjenu količinu takta...

«Bejbi bumeri» su ekonomska snaga Amerike od dana svog rodjenja... Generacija koja je odrasla menjajući društveni poredak sada kontroliše 70% nacionalnog bogatstva. Marketinška industrija – dugo opsednuta reklamiranjem 20-godišnjacima i 30-godišnjacima - konačno uvidja tu realnost.

«Oni su najveći potrošači sa najvećim prihodima na tržištu, tako da, ako ih zanemarujete radite to na sopstveni rizik...» kaže Ken Dihtvald iz marketinške agencije AgeWave.

U centru pažnje marketinške industrije su - žene jer će u narednoj deceniji one raspolagati sa 60% novca u Americi, a već ga troše... i to na kozmetičkim štandovima, kupujući proizvode namenjene starijoj koži. «One su spremne da potroše šta god treba da bi dobro izgledale. Ne žele da izgledaju kao 30-godišnjakinje ali žele da izgledaju što je bolje moguće za svoje godine» kaže Sendi Linter, profesionalni šminker kompanije «Lankom».

Modni kreator Dejna Bakman, i sama «bumer», stvorila je uspešnu modnu kuću oblačeći «decu cveća» koja su postala sledbenici mode. «Mnogo bumera je osetljivo na činjenicu da u predelu stomaka više nisu tako čvrsti kao nekada...Kao kreator, ja obraćam pažnju na to...», priča ova uspešna kreatorka.

Kompanije za finansijske usluge takodje obraćaju pažnju – dok pripadnici ove generacije idu ka novoj verziji penzije, koja je daleko od odmaranja u stolici za ljuljanje. «Oni o sebi ne razmišljaju kao «starijim gradjanima», i verovatno nikada neće. Oni sebe vide kao mladalačku generaciju koja samo svake godine biva malo starija...» ističe stručnjak za marketing Ken Dihtvald. Zbog toga nikada nećete čuti izraz «stariji gradjani» u reklamama uperenim ka bumerima, jer oni u takvu reklamu jednostavno – ne bi poverovali.

XS
SM
MD
LG