Linkovi

Gvantanamo i tajni letovi CIA moraju imati  mesto među temama samita


Uz današnji EU-US samit u Vašingtonu se, sa evropske strane okeana, čuju glasni pozivi nevladinih organizacija i evropskih parlamantaraca da pitanje Gvantanama i tajnih letova i operacija CIA na evropskom tlu moraju imati mesto među temama samita.

Evropska unija, ako drži do principa koje proklamuje, ne sme da propusti priliku kao što je današnji EU-američki samit, da postavi pitanje zavaranja američkog zatvora Guantanamo, ukazuju nevladine humanirane organizacije, među kojima je najglasnija Amnesty International. Upozorava se da Evropljani neće dobiti ništa time što će zabijati glavu u pesak na postojanje Guantanama i činjenicu da su se u tom zatvoru, daleko od ljudskih prava, nalazili ili se još uvek nalaze i njihovi sunarodnici.

S tim u vezi, ukazuje se i na nedavno zaključenu istragu Evropskog parlamaneta koja je nepobitno zaključila da su Amerikanci, uz svesrdnu evropsku pomoć, kršili ljudska prava širom Starog kontineta. Od Velike Britanije, Nemacke, Italije, Švajcarske, Švedske, Poljske, do BiH - istražitelji su uvrdili da je praksa tajne sardnje trajala godinama, gde je CIA organizovala tajne letove uhapšenih se i preko evropskih teritorija, do prostora gde niko nije postavljao pitanja o torturama i ugrožavanju ljudskih prava u tajnim zatvorima. Istraga ne povlači za sobom nikakve protiv-mere, ukazujući na istinu, kako trvde iztražitelji EP, i upozoravajući da se takvo nešto više ne ponovi.

Ljudska prava su jedan od evropskih aduta u ovakvim razgovorima, ali i u pojašnjavanju šta je politički cilj postojanja Unije, uveren je evropski ambasador u Americi, nekadašnji premijer Irske, Džon Bruton:

" Moja Irska nikada se ne bi tako transformisala da nije bilo pristupa tom velikom tržištu Evropske unije. Dakle, pridruženje EU je veoma privlačno, sa ekonomskog stanovišta. Međutim, mi koristimo ekonomsku privlačnost da bi smo postigli političke ciljeve- ljudska prava, demokratija, vladavina zakona i okončanje sukoba".

Međutim, niko ozbiljno ne očekuje da će se na pominjanje ljudskih prava na samitu trošiti velika energija- tim pre, što ni sami Evropljani nisu još uvek raščistili nepoznanicu- kako je sve ono što je do sada dokazano, moglo biti i provedeno a da o tome ništa nije znao zvanični Brisel. Ili je isključen sa scene ili je igri kršenja ljudskih prava imao ulogu koju sada negira, nepoznanica je koja će još dugo pratiti ovu, za Evropljane tešku i gorku temu.

XS
SM
MD
LG