Linkovi

SAD prihvatile neznatni deo međunarodne pomoći posle uragana Katrine


Dnevni list Vašington post prenosi da su Sjedinjene države prihvatile samo neznatni deo međunarodne pomoći za nastradale i rekonstrukciju posle uragana Katrine, jedne od najsmrtonosnijih vremenskih nepogoda u američkoj istoriji.

Uragan Katrina koji je 2005. pogodio južnu obalu Sjedinjenih država usmrtio je više od hiljadu osamsto ljudi i naneo štete od više stotina miliona dolara. List Vašington post prenosi da su američki saveznici ponudili pomoć od 454 muiliona dolara u gotovini i naftu u vrednosti 400 miliona koja je mogla da se proda i pretvori u gotovinu. Američki zvaničnici su, kako prenosi Vašington post već priznali da nisu bili pripremljeni za koordinisanje i raspodelu međunarodne pomoći, pa je tako na prvoj stranici osvanulo da je samo polovina od primljenih 126 miliona iskorišćena dok je ostatak naišao na birokratske prepreke. U međuvremenu je obelodanjeno i to kako je američka vlada odbijala, odlagala ili odbacivala dragocene usluge i isporuke poput sistema za mobilnu telefoniju, lekova, brodova za krstarenje koji su mogli da posluže kao privremeno sklonište jer jednostavno nije znala kako da se sa time nosi.

Upitana da prokomentariše pisanje Vašington posta, državni sekretar Kondoliza Rajs je za televizijsku mrežu ABC rekla:

”Činjenica je da je bilo puno velikodušnih ponuda u vreme Katrine. Međutim to su bile potpuno nove okolnosti, jer iskreno govoreći Sjedinjene države nisu navikle da primaju međunarodnu pomoć velikih razmera“ odgovorila je Kondoliza Rajs i naglasila da je američka vlada koristila svu raspoloživu međunarodnu pomoć za rekonstrukciju nastradalih područja.

Predsednik Buš je koji je naširoko kritikovan zbog lošeg odgovora administracije na uragan Katrina, prošlog meseca je 14. put obišao nastradala područja uveravajući tamošnje žitelje da će im pomoći da se vrate normalnom životu. Američki Kongres je odobrio 110 milijardi dolara pomoći za nastradale u naletu uragana Katrina.

XS
SM
MD
LG