Linkovi

Konfrontacija predsednika Džordža Buša i Kongresa oko finansiranja rata ušla u novu fazu


Konfrontacija predsednika Buša i Kongresa oko finansiranja rata u Iraku ušla je protekle nedelje u novu fazu. Predsednik će verovartno uložiti veto na zakonski predlog koji će mu biti dostavljen pošto se njime povezuje finansiranje vojnih operacija u Iraku sa rokovima za povlaćenje američkih snaga. Obe strane pojačavaju retoriku dok se vrše pripreme za novi zakonodavni proces.

Državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da bi Bušova administracija mogla da prihvati revidirani zakonski predlog koji bi sadržao samo standarde ili specifične ciljeve koje bi iračka vlada trebalo da ispuni - od raspodele energetskih resursa do ustavne reforme. Medjutim, u programu mreže ABC Rajs je upozorila da bi svaka mera koja bi kaznila iračku vladu zato što nije ispunila te ciljeve lišila američke vojne komandante i diplomate fleksibilnosti koja im je potrebna da bi obavili svoj posao.

“Problem je u tome što, ako predvidite odredjene posledice za neispunjenje standarda, time vezujete ruke generalu Petreusu i ambasadoru Krokeru,” rekla je Rajs.

U medjuvremenu, Kongres i Bela kuća spremaju se za novu zakonodavnu konfrontaciju oko rata u Iraku. Zakonski predlog kojim su za finansiranje vojnih operacija u Iraku odobrene 124 milijarde dolara, koji je Kongres usvojio protekle nedelje, sadsrži i rokove za povlačenje američkhi snaga. Očekuje se da će predsednik Buš, kao što je najavio, na taj predlog staviti svoj veto čim ga dobije, možda već u utorak. Već sledečeg dana pažnja će biti fokusirana na novi zakonski predlog.

Lideri demokrata su nagovestili da bi iz tog dokumenta mogli da budu izostavljeni rokovi za povlačenje američkih snaga, ali da će on sadržati standarde koje iračka vlada treba da ispuni kako bi proces pomirenja mogao da napreduje. Anti-ratni aktivisti medju demokratama u oba doma Kongresa ipak traže od svojih lidera da izvrše dovoljno snažan pritisak na Iračane da preduzmu odredjene akcije kako bi američki vojnici mogli da se vrate kući. Džon Murta, demokratski član Predstavničkog doma iz Pensilvanije, koji je na čelu pododbora za vojne izdatke, izjavio je u programu mreže CNN da su standardi bez posledica besmisleni.

“To su standardi koje su prihvatili i Iračani i predsednik. Mi tražimo da oni budu pojačani sankcijama.“

Irački ministar inostranih poslova Hošijar Zebari je u istom programu mreže CNN pozvao Kongres da saradjuje sa Bušovom administracijom oko finansiranja operacija u njegovoj zemlji.

“Mi veoma pažljivo pratimo ovu debatu i mislim da povezivanje finansiranja trupa sa rokovima za njihovo povlačenje uopšte nije bilo od pomoći”

Zebari je dodao da iračka vlada nikada nije smatrala da je američko vojno prisustvo neograničeno i da Iračani znaju da su u krajnjoj liniji odgovorni za sopstvenu sudbinu.

XS
SM
MD
LG