Linkovi

Izraelski premijer Ehud Olmert suočen sa sve više poziva da podnese ostavku


Izraelski premijer Ehud Olmert suočava se sa sve više poziva da podnese ostavku pred objavljivanje rezultata zvanične istrage o prošlogodišnjem ratu u Libanu. Medjutim, uprkos očekivanju veoma kritičkog izveštaja, premijerovi saradnici kažu da on nema nameru da podnese ostavku.

Parlamentarci iz svih izraelskih političkih partija zahtevaju od premijera Ehuda Olmertada podnese ostavku, nakon što je u zvaničnom izveštaju, njegovo rukovodjenje ratom u Libanu ocenjeno kao neuspeh. Izveštaj petočlane Vinogradove komisije biće objavljen u ponedeljak. Sudeći prema delovima koji su procureli u izraelske medije, ta komisija je zaključila da je Olmert od početka rata donosio nagle i nepromišljene odluke. Evo šta o tome kaže bivši ministar odbrane Moše Arens iz partije Likud.

»Na političkom nivou – premijer i ministar odbrane snose najveću odgovornost za fijasko u drugom libanskom ratu. Oni bi trebalo da podnesu ostavke».

Kabinet premijera Olmerta odbija komentare pre objavljivanja izveštaja u ponedeljak. Ali njegovi saradnici kažu da on neće podneti ostavku. Cahi Hanegbi je iz premijerove partije Kadima.

«Siguran sam da ga izveštaj komisije neće sprečiti da predvodi zemlju i vladu».

Hanegbi, koji predsedava parlamentarnim komitetom za inostrane poslove i odbranu, takodje je odbacio optužbe da je Olmert loše vodio rat.

«Uveren sam da su odluke koje je donosio bile ispravne. Uveren sam da je svoje odluke donosio na osnovu podataka i informacija koje je dobijao od šefa kabineta i generala, odnosno vojnog vrha».

Istražna komisija stvari vidi drugačije. Ona je u izveštaju zaključila da se Olmert nije upoznao sa vojnim planovima, da je javno izneo ratne ciljeve bez da je osigurao njihovu ostvarljivost i da nije imao izlaznu strategiju. Izveštaji medija navode da komisija nije predložila ostavku premijera. Ali, ukoliko Olmert ostane na položaju, analitičari veruju da će njegov uticaj oslabiti i da će on biti neefikasan.

XS
SM
MD
LG