Linkovi

Najmanje 25 odsto američke dece provodi vreme u obdaništima


Milioni ljudi širom sveta šalju svoju decu u obdaništa, gde se ona igraju sa vršnjacima i pomalo uče, dok su im roditelji na poslu. Nedavna studija u Americi bavila se ponašanjem tih dečaka i devojčica kada su krenuli u školu. Prenosimo detalje od kojih su neki iznenadjujući.

Studija Nacionalnog instituta za zdravstvo pratila je razvoj najmanje 1.300 dece – od rodjenja do ranih godina puberteta. Neki od njih ostajali su kod uće sa jednim roditeljem, dadiljom ili rodjakom. Ostali su provodili najmanje 10 sati nedeljno u velikim obdaništima. Najmanje 25 odsto američke dece provodi vreme u tim ustanovama. Psiholog Margaret Burčinal sa univerziteta Severne Karoline, koautor studije, ustanovila je odredjene promene u ponašanju do vremena kada su deca bila blizu 12 godina stara.

«Naši rezultati su pokazali da deca koja su provela više vremena u obdaništima – više, na primer, od dve do tri godine – pokazuju veću spremnost da se raspravljaju, uzvraćaju učiteljima, možda udaraju druge ili se tuku i da manje poštuju pravila – ali samo neznatno više. Ne u smislu koji bi vas naveo da udjete u učionicu i kažete: ovo dete je bilo u obdaništu, a ovo nije».

Ali, tu su i dobre vesti o onima koji su išli u obdanište: mnogi koji su redovno bili u njima imali su bolje rezultate na testovima jezika, sa 10 godina starosti. Jedna majka ponosi se sposobnošču svoje ćerke da se izrazi.

«Ona ima izvanredan fond reči, i sigurna sam da je vreme koje je provela ovde doprinelo tome».

Studija je proverila i kvalitet nege koja je pružena deci starosti izmedju jedne i četiri godine. Margaret Burčinal kaže da važnu ulogu ima i odnos izmedju vaspitača i dece.

«Da li vaspitačica razgovara sa njima? Da li uživa u kontaktu sa decom ili je kao učiteljica drugog razreda i sedi za stolom i zapravo ne komunicira previše sa djacima? Kako deca medjusobno komuniciraju? Da li su lepo ponašaju ili ima dosta negativnog ponašanja»?

Istraživači žele da nastave studiju. Jedno veoma važno pitanje, na koje nije odgovoreno je, zašto problemi u ponašanju ostaju godinama nakon obdaništa. Druge studije pokazale su da se problematično ponašanje može proširiti medju samom decom, ali da ono prestaje kada roditelji udju u prostoriju. Autori studije o obdaništima žele da uvere roditelje da najveći uticaj ipak potiče od njih.

XS
SM
MD
LG