Linkovi

NASA planira da postave na internet mape Antarktika visoke rezolucije


Istraživači NASE i Američkog geološkog zavoda sastavljaju mozaik Antrarktika od snimaka dobijenih sa satelita koji će postati do sada najdetaljnija mapa južnog pola. To je samo jedan od mnogih projekata koje će SAD finansirati tokom medjunarodne polarne godine, u okviru koje će u više od 100 zemalja biti obavljena naučna istraživanja i studije o Zemljinim polovima.

Antarktik je jedno od najnegostoljubivijh mesta na Zemlji, ali naučnici znaju da klimatske promene na tom kontinentu utiču na celu planetu. U okviru medjunarodne polarne godine NASA će uz pomoć nekoliko drugih naučnih organizacija na neki način postaviti Antarktik na internet. Robert Bindšadler je vodja tog projekta.

«Neki turisti su spremni da plate više hiljada dolara da bi se ukrcali na brod i po velikoj hladnoći mogli da vide samo mali deo Antarktika. Na ovaj način, ljudi će moći da virtuelno odaberu mesto koje bi želeli da posete i da pogledaju kako ono izgleda.»

Ovo su neki od više hiljada Nasinih snimaka Antarktika. Više od hiljadu potiče sa Nasinog najnovijeg satelita Landsat-7. Oni će biti pažljivo odabrani i složeni u do sada najdetaljniju mapu Antarktika visoke rezolucije.

«Želeo bih da ona omogući ljudima da osete kao da su posetili Antarktik i da dočara kako bi Atarktik izgledao kada bi stvarno uspeli da otputuju tamo.»

Otkako je Landsat-7 program započeo pre 30 godina NASA je sakupila više miliona digitalnih snimaka Zemlje.

«To je je već uobičajen način upoznavanja sa našom planetom. Landsatovi mozaici već postoje za sve druge kontinente osim za Antarktik.»

Nekoliko različito nijansiranih varijanti ovih mapa biće postavljeno na internet.

«To vam zaista pruža mogućnost da vidite Antarktik u boji i u visokoj rezoluciji - to je ono što zanima naučnike - planine, glečeri, ledeni potoci, područja oko baza. To je zaista savršen način da se ljudima pokaže kako izgleda Antarktik.»

Neki snimci su već postavljeni na internet. Dok bi cela interaktivna mapa trebalo da bude dostupna za nekoliko meseci.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG