Linkovi

U Iraku formirana specijalna šiitska jedinica za hvatanje princa Harija


Šiitski pobunjenici u Iraku tvrde da su formirali specijalnu jedinicu čija će meta biti britanski princ Hari, ako bude sa jedinicom poslat u Irak, piše danas "Gardijan". List se poziva na komandanta u armiji Mahdi radikalnog šiitkog sveštenika Muktade al Sadra i navodi da grupa ima obaveštajce u britanskim vojnim bazama koji će im dojavljivati gde se nalazi princ.

"Jedan od naših ciljeva jesteda zarobima Harija. Imamo ljude u britanskim bazama koji će nas obavestiti kada će stići", rekao je navodno komandant Abu Mudžtaba, a prenosi "Gardijan".

List nije mogao da potvrdi izjave komandanta, a britanska vojska ih je odbacila kao propagandu. Princ Hari je potporučnik u britanskoj vojsci. Njegov puk bi trebalo da bude poslat u Irak u narednih nekoliko nedelja. Zvaničnici kraljevske kuće saopštili su početkom meseca da bi princ, koji je treći u redu za naslednika britanske krune, mogao uskoro da ode u Irak. Vojni zvaničnici su, međutim, ove nedelje saopštili da razmišljaju da li da pošaju princa u Irak iz straha da bi njegovo prisustvo moglo da ugrozi druge vojnike.

Abu Mudžtaba rekao je "Gardijanu" da će Hari biti meta ne samo za armiju Mahdi "već i za sve koji mrze Britance i Amerikance, sve mudžahedine u Iraku, Al Kaidu, Irance, svi oni će pokušati da ga se dokopaju". Vlada je u februaru saopštila da će ovog leta početi sa povlačenjem 1.600 od 7.000 britanskih vojnika sa juga Iraka, kao i da će veća ovlašćenja predati lokalnim snagama. Proteklih nedelja došlo je do novog talasa nasilja u Iraku i ovog meseca je poginulo 11 britanskih vojnika. Od početka invazije 2003. godine, u Iraku je poginulo 145 britanskih vojnika.

XS
SM
MD
LG