Linkovi

Estonija: U sukobima sa policijom u Talinu poginuo ruski državljanin


Mladić koji je poginuo u sukobima demonstranata i policije u Talinu ruski je državljanin, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova. Mladić je poginuo u noći između četvrtka i petka i jedina je žrtva protesta koji je organizovan zbog odluke vlasti da iz centra grada izmeste spomenik sovjetskim borcima palim krajem Drugog svetskog rata prilikom oslobađanja Talina od nacističkih okupatora. Rusko ministarstvo je, takođe, kritikovalo estonske vlasti zbog "preterane upotrebe sile".

"Estonske vlasti su u početku odgovorile na zvanični zahtev ambasade Rusije u Talinu u kojem se insistiralo na činjenici da se ni jedan ruski državljanin ne nađe među žrtvama", navodi se u saopštenju. Međutim, kako se dodaje, "ispostavilo se da je jedan državljanin Rusije poginuo".

Više od 90 ljudi noćas je povređeno u sukobima policije i demonstranata u glavnom gradu Estonije, a privedeno je oko 600 demonstranata. Na ulicama Talina od jutros je mirno. Spomenik palim sovjetskim borcima u Drugom svetskom ratu, koji je u centru sukoba demonstranata i policije, prebačen je juče iz centra Talina van grada.Vlasti pretpostavljaju da se u grobnici ispod spomenika nalaze tela 14 vojnika i počele su iskopavanje kako bi utvrdile da li ima sahranjenih posmrtnih ostataka.

Ruski predsednik Vladimir Putin preneo je danas nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, čija zemlja predsedava Evropskom unijom, "veliku zabrinutost" zbog demonstracija u Estoniji izazvanih premeštanja spomenika sovjetskim borcima. Vladimir Putin je izrazio veliku zabrinutost povodom dramatičnog razvoja dogadjaja u Talinu, posle akcije estonskih vlasti u premeštanju spomenika, rečeno je Frans presu u Kremlju. Angela Merkel je pozvala na što hitnije rešavanje situacije i pozvala sve strane na uzdržanost", dodao je Kremlj.

XS
SM
MD
LG