Linkovi

Bivši kaluđer jedan od najpoznatijih tibetanskih muzičara na svetskoj sceni


Navang Kečok je tibetanski kompozitor i izvođač. Bivši kaluđer – pustinjak, koji je uzeo muzičke instrumente u ruke tek u starijim godinama, danas je jedan od najpoznatijih tibetanskih muzičara na svetskoj sceni.

Visoko u planinama, Navang Kečok stvara tibetansku muziku, zvukove koji su vekovima odjekivali Himalajima. Ali on je u stvari na Stenovitim planinama, na zapadu Sjedinjenih Država, u domu daeko od doma, koji mu je postao baza iz koje putuje po svetu i nosi zvuke Tibeta. Navang kaže da je njegova muzika nadahnuta meditacijom i nastavlja svakodnevnu praksu na koju se navikao kao budistički kaluđer.

«Pokušavam da stvorim muziku koja će ljudima doneti spokoj», kaže Kečok.

«Istovremeno, pokušavam da ih nadahnem vrednostima kao što su ljubav i saosećanje», kaže muzičar.

Navang je danas jedan od najčuvenijih tibetanskih muzičara na Zapadu. Proizveo je više od 20 albuma i nastupao sa vrhunskim muzičarima među kojima su i Pol Sajmon, Kitaro i Filip Glas. Čak je bio nominovan za nagradu Gremi – najveće muzičko priznanje u Americi.

Kasno je počeo da svira na muzičkim instrumentima i eksperimentiše sa zvucima, kombinujući tradicionalne tibetanske duvačke instrumente sa instrumentima australijskih Aboridžina i autohtonim severnoameričkim instrumentima. Ti njegovi zvučni spojevi se sada slušaju u celom svetu. U Japanu, na sceni, Navang govori i o nedaćama koje su zadesile njegovu otadžbinu.

«Mi Tibetanci smo izgubili slobodu pre gotovo pola veka. Ali naša borba je i dalje jedna od malobrojnih u današnjem svetu koje se u potpunosti zasnivaju ne nenasilju», kaže Kečok.

On je svojom muzikom otvorio brojne međunarodne konferencije, ali kaže da će najviše pamtiti otvaranje Dalaj Laminih govora. Bio je asistent režije i glumac u filmu Sedam godina u Tibetu.U nizu akcija u vezi sa budućnošću Tibeta, jednom je deset dana postio ispred sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku. Od 1996. je sarađivao sa Fondacijom Peacejam, međunarodnim obrazovnim programom koji je organizovalo 12 dobitnika Nobelove nagrade.

Kečok govori mladima o saosećanju u okviru radionica nazvanih Buđenje dobrote. Nedavno je zajedno sa Dipakom Čokrom i još nekima, pravio video igru pod naslovom Put u božansku divljinu.

«Više od 99 odsto današnjih video igara u svetu je ispunjeno nasiljem. Ovo je jedna od malobrojnih koja je vrlo miroljubiva. Tema je mir i duhovnost», kaže Kečok.

Njegova želja da donese svetu mir i saosećanje je ono što ga nadahnjuje da nastavi da meditira i izvodi svoju muziku, bilo u Karnegi holu, bilo u Stenovitim planinama.

XS
SM
MD
LG