Linkovi

«Alfa»: Spisak Amerikanaca koji za godinu dana zarade milijardu dolara


Magazin «Alfa» objavio spisak Amerikanaca koji za godinu dana zarade milijardu dolara, u poredjenju sa čim čak i zarade vrhunskih sportista deluju ništavno. Kako to ovi bogataši uspevaju i šta rade sa tim novcem?

Aleks Rodrigez je najplaćeniji igrač bejzbola u Americi, sa zaraom od 25 miliona godišnje. Ali da bi zaradio platu Džejmsa Sajmona, «Ej-Rod» bi morao da igra do svoje stote godine! Džejms Sajmon, jedan od najistaknutijih menadžera takozvanih «hedž» fondova u Americi, zaradio je 1,7 milijardi dolara za godinu dana! Časopis «Alfa» navodi da je prošle godine, 25 glavnih menadžera hedž fondova ukupno zaradilo 14 milijardi... Kolika je to suma? Ona je veća od nacionalnog prihoda Jordana. Dovoljna je da se isplate trogodišnje plate 80,000 profesora u Njujorku. Ona podrazumeva zaradu od 443 dolara po sekundi ... svakog dana!

Menadžeri hedž fondova ulažu ogromne sume trgujući na berzi i dobijaju ogromno parče profita.

«Oni kupuju kada niko nije spreman da kupi, i prodaju kada niko nije spreman da proda, preduzimaju veliki rizik tako da i zaslužuju veliki profit», smatra profesor Stiven Braun.

Troje menadžera zaradilo je više od milijardu dolara prošle godine. Šta sve možete sa milijardu dolara godišnje? Obratili smo se za sugestiju prodavačici robne kuće Blumingdejls, Merien Gudmen. Ona je predložila lep komplet Pratizi posteljine.

«Evo, za početak set čaršava košta 1800 dolara...»

«1800 – zar nemate ništa skuplje od toga...?»

Otišli smo u jednu samoposlugu sa pitanjem: koliko košta sve u radnji? «Kako to mislite – sve?» pita menadžer Džo Ditri. «Sve, čitav inventar». Verovatno oko 2 miliona i 600.000 dolara, procenjuje Ditri.

Ispostavlja se da nije lako potrošiti milijardu dolara... Uzgred, ovaj prilog je trajao 105 sekundi... što znači da je neki menadžer hedž fonda upravo zaradio više od 46,000 dolara.

XS
SM
MD
LG