Linkovi

Kondoliza Rajs odbacuje ruske strepnje u vezi sa raketnim štitom u Evropi


Državni sekretar Kondoliza Rajs odbacila je kao «smešne» ruske strepnje da bi američki plan za postavljanje antiraketnog štita u Evropi mogao da bude pretnja ruskom nukleranom sistemu. Iz Državnog sekretarijata se javio novinar GA Dejvid Golast.

Administracija predsednika Buša vredno pokušava da ukloni ruske strepnje zbog plana za raspoređivanje raketa, ali Moskva nastavlja da negoduje i sada preti da će susupendovati učešće u Sporazumu o kontroli konvencionalnog naoružanja u Evropi iz 1990. Sjedinjene Države pregovaraju sa Poljskom i Češkom o stacioniranju 10 američkih raketa u Poljskoj i pratećeg radarskog sistema na teritoriji Češke. Predsednik Buš je rekao da je protivraketni sistem, koji bi bio u funkciji za oko pet godina, namenjen zaštiti od pojedinačnih projektila ili manjih grupacija raketa koje bi mogle da budu ispaljene na Evropu i Sjedinjene Države iz Irana ili drugih neprijateljskih zemalja. Rusija smatra da bi sistem mogao da bude usmeren i protiv njene strateške odbrambene moći i podsticaj za novu trku u naoružanju. Na sastanku NATO-a u Oslu, državni sekretar Kondoliza Rajs je uzbuđeno govorila o ruskom stavu.

"Budimo realni oko ovoga. Ideja da će desetak raketa i nekoliko radara u Istočnoj Evropi biti pretnja sovjetskim strateškim pozicijama, potpuno je smešna i svi to znaju. Rusija ima hiljade bojevih glava. Ideja da neko može da zaustavi ruski odbrambeni nuklearni mehanizam sa samo nekoliko raketa-presretača, jednostavno nema nikakvog smisla".

Kondoliza Rajs je rekla da je Bušova administracija spremna da potroši koliko god je vremena potrebno da, kako je rekla, obrazloži plan ruskim vlastima, ali je dodala da bi to trebalo da se uradi na realnoj osnovi, a ne na onoj koja je ustanovljena 1980-tih. Rajs je privatno razgovarala na marginama sastanka NATO-a u Oslu sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovim, koji učestvuje u redovnoj debati Saveta NATO-a i Rusije.

XS
SM
MD
LG