Linkovi

Da li je američki vojni establišment dezinformisao javnost u SAD?


Članovi porodice Peta Tilmana, vojnika koji je poginuo nesrećnim slučajem od hitaca američkih vojnika u Avganistanu, svedočili su juče pred kongresnim odborom, koji ispituje dezinformacije američkog vojnog establišmenta. U izveštaju dopisnika GA Dena Robinsona navodi se da su zakonodavci saslušali i bivšeg vojnika Džesiku Linč, o tome kako je bila zarobljena u Iraku pre nego što su je oslobodile američke snage. Linč je prvobitno bila naveliko hvaljena kao heroj, ali se kasnije ispostavilo da su ti navodi netačni,

Za porodice Peta Tilmana i Džesiku Linč detalji koji su izašli na videlo u vezi sa dezinformacijama vojnog establišementa uneli su bol i poniženje u njihovu inače lojalnu službu u Avganistanu i Iraku.

Tilman je bio bivša zvezda američkog fudbala i odustao je od unosnog ugovora sa jednim profesionalnim timom da bi služio u armiji. Nakon njegove smrti u Avganistanu, dodeljen mu je orden Srebrna zvezda za, kako je armija saopštila, njegovu ulogu u predvodjenju kontranapada protiv neprijateljskih snaga. Armija je kasnije priznala da su ga ubili američki vojnici.

Članovi njegove porodice vrše pritisak da dobiju dalje podatke i da se sprovede dalja istraga. Demokratski kongresmen Henri Veksmen rekao je da je njegov odbor rešen da ustanovi zbog čega je vojni establišment saopštio netačne informacije o Tilmanu i Linčovoj.

“Ovaj odbor će učiniti sve što može da bi ustanovio izvor objavljivanja netačnih podataka. Želimo da znamo da li je to bio rezultat nesposobnosti ili namerne strategije da se tako važna priča objavi u odredjenom trenutku,” rekao je Veksmen.

Brat ubijenog, Kevin Tilman, i njegova majka Meri tvrde da armija nastavlja da prikriva neke aspekte smrti Peta Tilmana i izbegava da odgovori na dalja pitanja članova porodice.

”Izbegavaju nas na svaki način. A, generalni inspektor Penatgona je priznao da oni smatraju da su obavili sjajan posao zato što su izdvojili četiri generala i pet drugih oficira kao odgovorne. Ipak, to je dimna zavesa, a ti oficiri su žrtveni jarci.“

Sekretarijat za odbranu i vojni funkcioneri izneli su rezultate istrage, uključujući i mere preduzete protiv pomenutih devet oficira. Brigadni general Rodni Džonson, iz armijske Komande za krivičnu istragu, branio je integritet istrage koju je njegova kancelarija vodila. Medjutim, vršilac dužnosti generalnog inspektora Pentagona, Tomas Gimbl, nabrojao je čitav niz propusta i grešaka. Primera radi, prema Gimblu, nisu saslušani svi relevantni svedoci i nisu proverene nekonzistentnosti u činjeničnom stanju.

U medjuvremenu, bivši redov Džesika Linč osvrnula se na priče o njenom velikom herojstvu kada su je iračke snage zarobile.

“Svi mediji su izvestili o devojci Rambo iz brdovite Zapadne Virdžinije, koja se do kraja borila. To nije bila istina. Stalno sam govorila da, ako je priča o meni pomogla da se motivišu naši vojnici i podigne duh nacije, u tome je možda bilo i nečeg dobrog. Medjutim, još uvek mi nije jasno zbog čega je vojni establičment odlučio da laže i zbog čega je pokušao da od mene napravi legendu, a u stvari pravi heroji su tog dana bili moji drugovi vojnici.”

Odbor Predstavničkog doma nastavlja istragu dok zakonodavci postavljaju dodatna pitanja i traže dokumenta i druge materijale da bi utvrdili da li je saznanje o manipulaisanju informacijama u ovim slučajevima postojalo i na višim nivoima u Sekretarijatu za odbranu.

XS
SM
MD
LG