Linkovi

Delegacija parlamentarne skupštine NATO obišla Crnu Goru


Delegacija Parlamentarne Skupštine NATO-a danas je boravila u Podgorici gdje je imala niz susreta s najvišim državnim zvaničnicima. Ponovljeno je da je strateški cilj Crne Gore integracija u bezbjednosne strukture, a najavljeno je da će ta država uskoro postati pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO.

U razgovoru sa delegacijom parlamentarne Skupštine Skupštine NATO-a, koju je predvodio Robert Klapan, predsjednik Odbora za civilnu dimenziju bezbjednosti, crnogorski čelnici predstavili su učinke Crne Gore u reformi bezbjedonosnih snaga koje se sprovode na osnovu osnovnih principa NATO.

U tom kontekstu se može posmatrati i današnja predaja Prezentacionog dokumenta Briselu, što je osnova budućih obaveza Crne Gore u realizaciji svoje strateške potrebe, članstva u NATO", saopštili su svojim sagovornicima crnogorski premijer Željko Šturanović i predsjednik Filip Vujanović.

Oni su obavijestili goste o reformama Vojske, njenom brojnom smanjenju i uspostavljanju pune civilne kontrole, kao i predstojećim obavezama koje će značiti postizanje većeg kadrovskog standarda u Vojsci i boljeg materijalnog položaja zaposlenih u njoj.

Ministar inostranih poslova Milan Roćen upoznao je delegaciju sa osnovnim spoljno-političkim prioritetima Crne Gore, i naglasio posvećenost evropskim i evro-atlantskim integracijama, kao i jačanju regionalne saradnje.

Sa delegacijom NATO-a sastali su se i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore general potpukovnik Jovan Lakčević i vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane Rajko Novićević.

Predstavnici Parlamentarne skupštine NATO poručili su danas da su zainteresovani za normativno uređenje odbrambenog sistema Crne Gore, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane.

Tokom susreta, predstavnici Parlamentarne skupštine NATO-a izrazili su interesovanje za aktivnosti na normativnom uređenju odbrambenog sistema Crne Gore, za sistem komandovanja Vojskom Crne Gore, rješavanje viška zaposlenih, te za moguće izazove u narednom periodu.

Predsjednik Odbora za civilnu dimenziju bezbjednosti Robet Klapam ocijenio je za naš program da je Crna Gora napravila ogroman napredak na dobrobit svih njenih građana, ali i cijelog Balkana.

Impresionirani smo onim što je urađeno od kada je Crna Gora nezavisna država. Naravno, Crna Gora će najvjerovatnije postati pridruženi član NATO već od proljećnjeg zasjedanja zato što je Stalni komitet prošle jeseni preporučio vašu zemlju za pridruženog člana Parlamentarne skupštine.

Klapam je dodao da su reforme policije unaprijedile bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori, kao i da se nada da će razlike tokom izrade ustava biće prevaziđene i da će ga Skupština usvojiti.

Sa delegacijom NATO-a sastali su se i predstavnici američke ambasade u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG