Linkovi

Dodik: Poseban status Srebrenice u BiH nemoguć


Poseban status Srebrenice unutar BiH nije moguć jer će ona trajno ostati u okviru ustavno pravnog poretka Republike Srpske, izjavio je danas u Srebrenici premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

On je ocijenio da su Srebreničani koji su svoje domove zamijenili šatorima u Sarajevu meta političkih manipulacija i apelovao na njih da se vrate u Srebrenicu i tu rješavaju svoje probleme.

Premijer Dodik pozvao je građane Srebrenice da zajedno rade i grade povjerenje ističući da današnji, kako je kazao, kvalitetan sastanak sa načelnikom i rukovodstvom ove opštine daje mogućnost da budu riješena otvorena pitanja u vezi sa problemima u ovoj sredini.

Predstavnici vlade na čelu sa premijerom Dodikom lokalnom rukovodstvu predstavili su program vlade za ovu opštinu, koju su proglasili zonom posebne ekonomsko-socijalne brige.

Prema tom programu za razvojne projekte na području Srebrenice bi u toku ove godine trebalo biti uloženo 16 miliona KM.

Načelnik opštine Srebrenica Abdurahman Malkić današnji sastanak sa premijerom Dodikom ocijenio je konstruktivnim je jer dogovoren zajednički rad na konkretnim projektima.

Prema njegovim riječima to se prije svega odnosi na ubrzano zapošljavanje povratnika u firmama i ustanovama čiji je osnivač Vlada RS i definisanje poreskih povlastica za Srebrenicu.

XS
SM
MD
LG