Linkovi

Predstavnički dom Kongresa usvojio zakon u kome se spominje i rok za povlačenje trupa iz Iraka


Predstavnički dom Kongresa usvojio je sa 218 glasova za i 208 protiv zakon o finansiranju operacija u Iraku i Avganistanu, u kome se nalazi i doduše neobavezujuća klauzulu koja predviđa eventualno povlačenje snaga iz Iraka do aprila iduće godine.

Senat bi o istom tekstu trebalo da se izjasni u četvrtak. Očekuje se da će zakon koji predviđa 95 milijardi dolara za operacije u Iraku i Avganistanu biti usvojen, ali i da će predsjednik Buš odbiti da ga potpiše - jer se protivi bilo kakvom oročavanju američkog vojnog prisustva u Iraku.

Debata o tom kontroverznom roku čula se i tokom rasprave u predstavničkom domu. Republikanci su optuživali Demokrate da usvajanjem zakona pomažu neprijateljima i šalju signal da SAD odustaju od svog cilja. Kongresmen Dejvir Drejer ustvrdio je da Demokrate ovim potezom uskraćuju podršku američkim trupama.

No, većina u Kongresu smatra da utvrđivanje roka za povlačenje reflektuje volju naroda iskazanu na izborima i da samo koriste svoje pravo koje proističe iz principa podjele vlasti.

Kongresmen Džim Mekgavern osvrnuo se i na predsjednikovu najavu veta rekavši da Buš na taj način Amerikancimna šalje jasnu poruku da je "jedini način da se rat završi, vojska vrati kući, iračke vlasti učine odgovornim za stanje u sopstvenoj zemlji i zaustavljanje nasilja - ukoliko kongres nađe način da do doga dođe".

Debata o zakonu je počela istovremeno sa dolaskom na Kapitol Hil glavnokomandujućeg američkih ortužanih snaga u Iraku, generala Dejvida Petreusa.

On je između ostalog rekao da se sektaško nasilje stišava, da je uhapšen veći broj pobunjničkih vođa, ali da razorni bombaški napadi usporavaju napredak i da mu je trenutno primarni fokus zaustavljanje tih napada.

Petreus je posebno pohvalio uspjeh operacija u pokrajini Al Anbaru, ali je rekao da je potrebno obaviti još mnogo posla. Govoreći o izgradnji kontroverznih barijera koje bi štitile sunitske enklave u šiitskim krajevima Bagdada, Petreus je rekao da su takve barijere već građene u drugim krajevima i da su se pokazale kao efikasne.

Rekao je i da ne očekuje da bi do polovine juna mogao da ima na raspolaganju obećana vojna pojačanja. General je izbjegao da se direktno uplete u debatu koju zakonodavci vode o roku za povlačenje trupa.

Ipak je savjetovao da se obrati pažnja na uticaj retorike zakonodavaca na stavove američkih trupa, saveznika i neprijatelja. Procjenu operacija koje se trenutno odvijaju, Petreus je najavio za septembar.

Nove žrtve samoubilačkih napada u Iraku

Iračka policija potvrdila je da je bombaš samoubica u policijskoj stanici gradu Balad Ruzu, u pokrajini Djala ubio najmanje četiri i ranio 16 osoba.

Prethodno je američka vojska saopštila da je operacijama u pokrajini Al Anbar prošle sedmice, ubila jednog od vođa Al Kaide u Iraku, Muhameda Abdulaha Abasa al-Isavija.

Takođe je saopšteno da je u Mosulu i gradovima Salman Pak i Karmah na sjeveru zemlje uhapšeno šest osumnjičenih terorista.

XS
SM
MD
LG