Linkovi

Vesli Klark ne svedoči, iskaz Zorana Lilića sledeće nedelje


Američki general Vesli Klark neće svedočiti na sudjenju bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici saoptuženih za zločine na Kosovu pred Haškim tribunalom, a svedočenje nekadašnjeg predsednika SRJ Zorana Lilića odloženo je za iduću sedmicu.

Tužilac Tom Hanis rekao je na današnjem zasedanju da odustaje od izvodjenja generala Klarka kao svedoka, pošto je i apelacino veće Tribunala potvrdilo prvostepenu odluku da on ne može svedočiti pod uslovima koje su tražile SAD. Zvanični Vašington tražio je da Klark svedoči, kao na sudjenju Slobodanu Miloševiću 2003, iza zatvorenih vrata i da njegov iskaz bude objavljen nakon što ga američki zvaničnici pregledaju. Jedan od uslova bio je i da unakrsno ispitivanje Klarka od zastupnika odbrane bude ograničeno na teme koje bi odredila američka administracija.

Sudsko veće Ijana Bonomija odbilo je ranije da pod tim uslovima sasluša Klarka, na šta se Tužilaštvo žalilo, ali je ta žalba odbijena. Svedočenje Zorana Lilića koje su tužioci najavili za ovu nedelju odloženo je za 1. maj. Prema rečima zastupnika optužbe Čestera Stempa, Liliću je preko suda u Beogradu uručen obavezujući nalog Tribunala za svedočenje, ali on iz zdravstvenih razloga nije mogao da doputuje u Hag ove sedmice.

Lilić će biti poslednji svedok optužbe. Odbrana šestorice optuženih tražila je da sudsko veće kao neblagovremen odbije zahtev tužilaca da sasluša Lilićev iskaz i zaključi dokazni postupak optužbe. Sudije su, medjutim, odlučile da tužiocima odobre da Lilića izvedu kao svedoka.

U vreme obuhvaćeno optužnicom, tokom prvih šest meseci 1999, Lilić je bio savetnik za bezbednost tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića. On je, kao svedok optužbe, dao iskaz na sudjenju Miloševiću pred Haškim tribunalom. Za progon Albanaca sa Kosova, zajedno sa Milutinovićem optuženi su Nikola Šainović, u kritično vreme potpredsednik vlade SRJ, i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

XS
SM
MD
LG