Linkovi

Naoružani ogranak Hamasa izvršio raketni napad na Izrael


Naoružani ogranak pokreta Hamas, vodećeg islamističkog palestinskog pokreta, saopštio je da je iz pojasa Gaze ispalio rakete na jug Izraela što je prvi raketni napad u poslednjih nekoliko meseci.

"Pripadnici Brigada Ezedin al-Kasam ispalile su 30 raketa tipa 'kasam' kako bi osvetile atentate koje je izveo neprijatelj", navodi se u saopštenju Hamasa koje je izdato u Gazi.

Od kako je u novembru prošle godine sklopljen sporzum o primirju, Hamas nije preuzimao odgovornost za raketne napade na jug Izraela. Portparol izraelske vojske je u izjavi Frans presu, kazao da je na izraelsku teritoriju ispaljeno šest raketa i da u tom napadu nije bilo ni žrtava, ni materijalne štete. Shodno sporazumu iz novembra izraelska vojska je povukla svoje trupe iz pojasa Gaze i obavezala se da ne izvodi napade na taj deo palestinske teritorije. Istovremeno i palestinski pokreti Fatah i Hamas takodje, su se obavezali da ne preduzimaju napade na izraelsku teritoriju.

Fatah i Hamas su nedavno formirali vladu nacionalnog jedinstva. U medjuvremenu na izraelsku teritoriju palo je više od 100 raketa, a odgovornost za te napade preuzeo je radikalni Islamski džihad koji nije bio obuhvaćen sporazumom iz novembra. Izraelska je na te napade odgovorila raketnim napadima na pojas Gaze. Izraelska vojska je u medjuvremenu, zapretila da će, ako ne prestanu raketni napadi na izraelsku teritoriju, izvesti ofanzivu širih razmera na pojas Gaze.

XS
SM
MD
LG