Linkovi

Američki ambasador u UN Zalmaj Kalilzad: Važno je da se pitanje Kosova uspešno reši


Narednih dana delegacija Saveta bezbednosti UN posetiće Balkan u cilju utvrdjivanja činjeničnog stanja uoči donošenja odluke o budućem statusu Kosova. Delegacija Saveta bezbednosti sastaće se sa zvaničnicima u Prištini, kao i u Beogradu.

15-člana delegacija Saveta bezbednosti UN prvo će se zaustaviti u Briselu i Beču, a zatim će posetiti region. Vodja delegacije, belgijski ambasador u UN Johan Verbeke, izjavio je da će šestodnevna poseta uključiti razgovore sa liderima Srbije, privremene vlade Kosova, ao i srpske zajednice na Kosovu.

«Upoznaćemo se sa tamošnjom situacijom u potpunosti kako bismo mogli da ispunimo visoka očekivanja koja se polažu u Savet bezbednosti i kako bismo mogli da delujemo odgovorno u ovom očigledno veoma delikatnom pitanju.»

Uoči puta, šef mirovne operacije UN na Kosovu, Žan-Mari Geeno upoznao je članove Saveta bezbednosti sa uslovima u pokrajini. Geeno je rekao da je poručio članovima delegacije da ih očekuju teške odluke u pogledu napretka koji je ostvaren otkako je UNMIK počeo da upravlja Kosovom 1999. godine.

«Poseta će im omogućiti da se lično upoznaju sa situacijom i sa svim teškoćama. Situaciju nisam prikazao ružičasto, ali sam istovremeno pošteno opisao ostvareni napredak u različitim oblastima - da tako kažem - u različitim nijansama sivog.»

SAD su podržale preporuku specijalnog izaslanika UN, bivšeg finskog predsednika Martija Ahtisarija da se Kosovu da nezavisnost u okviru faznog procesa. Novi američki ambasador u UN, Zalmaj Kalilzad, koji će prvi put posetiti Balkan otkako je preuzeo tu dužnost, kaže da njegovo učešće u delegaciji svedoči o važnosti koju Vašington pridaje ovom pitanju.

«Balkan je jedan do svetskih regiona koji su izvor pretnji bezbednosti, a kada ostavite probleme bez rešenja dugo vremena to može da dovede do još većih problema. Važno je da se pitanje Kosova uspešno reši. Drago mi je što mi se pruža prilika da budem član delegacije.»

Na pitanje novinara kakvu poruku nosi narodu Kosova, ambasador Kalilzad je rekao da je poruka da je došlo vreme da se pitanje Kosova reši.

Rusija se snažno protivi planu Martija Ahtisarija. Zamenik ruskog ministra inostranih poslova, Vladimir Titov, je, prema navodima ruskih agencija, izjavio da Moskva neće prihvatiti Ahtisarijev predlog zbog protivljenja Srbije. Rusija je zatražila da delegacija Saveta bezbednosti poseti Kosovo, a medju njenim članovima biće i ruski ambasador u svetskoj organizaciji, Vitalij Čurkin. Uoči puta, Čurkin je izrazio zabrinutost za bezbednost manjinske populacije u većinski albanskoj pokrajini.

«Jedan od najvidljivijih elemenata situacije, koji bi trebalo da imamo u vidu kada budemo donosili odluku, je da se vrlo malo srpskih izbeglica vratilo na Kosovo posle dogadjaja 1999. godine i da ne postoje normalni uslovi za život etničkih manjina.»

Očekuje se da će se delegacija Saveta bezbednosti vratiti u Njujork u ponedeljak i da će zatim pripremiti izveštaj o svojim zaključcima. U svom predlogu generalnom sekretaru UN, Ban Ki-Munu, specijalni izaslanik Marti Ahtisari je naveo da bi Kosovo moglo da postane politički stabilno i ekonomski funkcionalno samo ukoliko stekne nezavisnost.

XS
SM
MD
LG