Linkovi

Veljović: Uprava policije postigla prošle godine konkretne rezultate


Crnogorska Uprava policije postigla je prošle godine konkretne rezultate - zaustavljen je trend rasta kriminala, a zabilježen je i uspjeh u rješavanju krivičnih djela- kazao danas njen direktor Veselin Veljović.

Predstavljajući Izvještaj o radu Uprave policije za prošlu godinu, na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, Veljović je rekao da je policija u toku 2006. godine registrovala 9.564 krivična djela ili 15 manje nego u prethodnoj godini, kao i da je od 4.323 krivična djela, koja su umomentu saznanja počinile nepoznate osobe, rasvijetljeno 2.411 ili 55,8 odsto.

Veljović je kazao da su nadležnim tužiocima, zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela, podnesene 7.832 krivične prijave, što je 22 odsto više osoba nego u 2005.godini.

Od ukupnog broja registrovanih krivičnih djela, 7.519 su iz oblasti opšteg, a 2.045 iz privrednog kriminala.

Policija je prošle godine registrovala 25 ubistava, od čega 12 sa nepoznatim učiniocem, a operativnim i drugim policijskim metodama, rasvijetljeno je osam ubistava ili 66,6 odsto.

Veljović je napomenuo da je, i pored niza preduzetih mjera u 2006. godini, registrovano samo jedno krivično djelo trgovine ljudima, a žrtva je bila žena. Otkriveno je i rasvijetljeno jedno krivično djelo trgovine djecom radi usvojenja, zbog čega je prijavljeno šest lica.

U okviru suzbijanja zloupotrebe opojnih droga, registrovano je 438 krivičnih djela, a policija je, zbog sumnje da su počinila ta krivična djela podnijela 293 krivične prijave, protiv 439 osoba, od kojih je oduzeto nešto manje od 1.200 kilograma opojnih droga.

On je dodao da je Specijalnom tužiocu za borbu protiv organizovanog kriminala podneseno 16 krivičnih prijava, kojima je obuhvaćeno 106 lica, pod sumnjom da su počinila 263 krivična djela u čijoj strukturi 58 zločinačkih udruživanja, 42 krivična djela pranja novca i 37 zloupotreba službenog položaja.

Direktor crnogorske Uprave policije Veselin Veljović rekao je da u Crnoj Gori nije bilo političkih ubistava.

XS
SM
MD
LG