Linkovi

Skupština Republike Srpske blokirala odluku Predsjedništva BiH


Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske na današnjoj sjednici dvotrećinskom većinom blokirali su odluku Predsjedništva BiH kojom se, shodno presudi Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Republike Srbija za agresiju, od Srbije zahtjeva da ispoštuje obaveze iz Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Narodna skupština RS na taj način potvrdila je i izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmnovića da je Odluka predsjedništva BiH destruktivna po vitalne interese Republike Srpske.

U uvodnom obraćanju poslanicima Narodne skupštine Republke Srpske predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, na čiji je zahtjev i sazvano zasjedanje entitetskog parlamenta, ponovio je ranije iznesen stav po kojem je odluka državnog Predsjedništva kojom se Srbija poziva da ispoštuje obaveze iz Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju genocide destruktivna po interese BiH pa time i Republike Srpske.

“Radi se o nepotrebnoj odluci koja šteti Bosni I Hercegovi, jer je njen ultimativni ton neprimjeran komunikaciji susjednih zemalja kakve su BiH i Srbija i dovodi do destabilizcije odnosa u regionu”, kazao je Radmanović.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH glasovima bošnjačkog i hrvatskog člana Harisa Silajdžića i Željka Komšića, na sjednici održanoj 11. aprila donijelo je spornu odluku, na koju je Radmanović dva dana kasnije zbog preglasavanja uložio veto.

Obrazlažući svoje stavove Radmanović je ocijenio da poziv Predsjedništva BiH Srbiji da ispoštuje Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju genocida nije doprinos pravdi i hapšenju optuženih za ratne zločine.

“To nije cilj ove odluke i stoga ne razumijem zbog čega su predstavnici međunarodne zajednice izrazili nerazumjevanje za veto koji sam uložio”, istakao je Radmanović.

Prema ocjeni predsjedavajućeg Predsjeništva BiH budućnost BiH zavisi od spremnosti njenih političara da sve odluke donose konzenzusom. On je naglasio kako praksa preglasvanja može samo dodatno naruštaviti odnose unutar zemlje.
“Praksa jedan čovjek jedan glas u BiH je neprihvatljiva”, istako je Radmanović.

Rasprava koja je uslijedila naklon Radmanovićevog izlaganja ponovo je potvrdila da je BiH Iidalje duboko etnički i teritorijalno podjeljena po pitanju dešavanja tokom proteklog rata.

Dok su predstavnici srpskih političkih partija i svojim diskusijama i glasanjem podržali stavove srpskog člana državnog Predsjedništva poslanici SDA, SDP BiH i Stranke za BiH iznjeli su ocjenu da samo oni koji ne žele da se lica optužena za ratne zločine uhapse i kazne mogu odluku Predsjedništva BiH ocijeniti destruktivnom po vitalne interese Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG