Linkovi

Da li postoje dublji razlozi za rusko protivljenje američkom planu?


Američki sekretar za odbranu, Robert Gejts, nastoji da ublaži snažno rusko protivljenje planovima Vašingtona da svoj sistem anti-raketne odbrane proširi na Centralnu i Istočnu Evropu. SAD žele da svoj anti-raketni štit postave na teritoriji Poljske, Češke i treće, još neidentifikovane nacije na Kavkazu, kako bi se Eropa, uključujući i Rusiju, zaštitila od potencijalnih pretnji takozvanih «odmetničkih režima» kao što su Iran i Severna Koreja. Ruski zvaničnici nisu direktno odbacili plan ali su izrazili snažne rezerve prema njemu, uključujući i obećanje da će se suprostaviti projektu ukoliko ne budu uključeni u bliske konsultacije sa SAD. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nagovestio je ruski stav izjavom da američki plan donosi rizike za Rusiju i da bi mogao da podeli Evropu.

Lavrov je pozvao na otvorenu raspravu SAD, Rusije i EU o tom pitanju, dodajući da se nada da će ovonedeljni sastanak saveta NATO-Rusija u Oslu obuhvatiti razgovore o planu raketne odbrane. Naime, u četvrtak će u Oslu biti održani razgovori na do sada najvišem nivou, kako bi se razmotrilo pitanje štita koji treba da postane operativan 2013. godine.

Pre susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i potpredsednikom vlade, Sergejem Ivanovom, američki sekretar za odbranu Robert Gejts je razgovarao sa ministrom odbrane Anatolijem Serjukovom, koji je ponovio stav Moskve da bi rasporedjivanje elemenata američkog sistema anti-raketne odbran u Evropi bilo «faktor destabilizacije». Glas Amerike je upitao direktora moskovske kancelarije Fondacije Heritidž, Jevgenija Volka, da li postoje dublji razlozi za rusko protivljenje američkom planu?

«Problem je u tome što se u Moskvi istočnoevropske države i dalje posmatraju kao deo područja bivšeg Sovjetskog Saveza, gde bi Rusija trebalo da ima specijalne interese i specijalne pozicije. Svaki pokušaj zapadnih zemalja, NATO-a, SAD, da ojačaju svoj politički i vojni uticaj u regionu Rusija tumači kao direktnu pretnju svom nacionalnom interesu.»

Analitičar Volk dodaje da Rusija brine da bi anti-raketni štit kasnije mogao da bude postavljen još dublje na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza, što bi oslabilo ruski strateški i politički uticaj u regionu. Američki funkcioneri ponavljaju da sistem nije uperen protiv Rusije i da je saradnja u interesu obe države. Sekretar Gejts će posle Moskve otputovati u Varšavu na razgovore sa poljskim liderima. On takodje planira da poseti Berlin kako bi se sastao sa nemačkim zvaničnicima, koji smatraju da bi čitava Evropa trebalo da bude pokrivena odbrambenim sistemom, a da Rusija treba da bude više uključena u realizaciju tog plana.

XS
SM
MD
LG