Linkovi

121 milion ljudi širom sveta pati od depresije


Sada su istraživači iz američkog Udruženja psihijatara ustanovili da mnogi Amerikanci, kojima je postavljena dijagnoza depresije možda nisu klinički depresivni već jednostavno doživljavaju normalne emocionalne reakcije. Mnogi psihijatri će verovatno morati da promene svoje dijagnoze.

Studija je objavljena u časopisu «Arhiv opšte psihijatrije». Istraživači sada veruju da najmanje 25 odsto Amerikanaca kojima je ustanovljena depresija možda jednostavno preivljava normalan duševni bol. Ožalošćenost zbog gubitka najmilijih, ili gubitka posla – može da izazove tugu ili depresiju. Doktor Majkl First sa univerziteta Kolumbija u Njujorku objašnjava.

«Normalno je biti tužan nakon smrti supružnika. Mi tvrdimo da je takodje normalno biti tužan nakon drugih iskustava stvari, kao što je gubitak posla ili razvod».

Više od 8 hiljada Amerikanaca učestvovalo je u studiji. Istraživači su ustanovili da je jedna od četiri osobe reagovala normalno na lični gubitak koji bi svakoga mogao da ražalosti. Medjutim studija je stvorila i novu zabrinutost: ukoliko je nekom pacijentu pogrešno postavljena dijagnoza, da li mu je takodje prepisan i pogrešni tretman, kao Kejti Anderson, koja je odlazila na psihijatrijsko savetovanje nakon što je izgubila sina. Ona sada traga za drugima, za koje veruje da im je prebrzo postavljena dijagnoza kliničke depresije.

«To je toliko uobičajen izraz, da se skoro očekuje da treba da budemo depresivni».

Psihijatri i psiholozi koriste slične parametre pacijentovih simptoma kada utvrdjuju dijagnozu depresije. Prisutnost osećanja tuge, beznadežnosti ili nekorisnosti. To su:

Gubitak interesa ili zadovoljstva za aktivnosti u kojima se inače uživa; teškoće pri spavanju i donošenju odluka;
gubitak apetita ili preterano uzimanje hrane i razmišljanje o smrti ili samoubistvu.

Istraživači smatraju da bi lekari trebalo da obrate više pažnje na razloge za duševni bol, i shvate da ni jedan lek nije 100 odsto bezbedan. Neki smatraju da je još veći razlog za zabrinutost to što farmaceutske kompanije stoje iza mnogih studija o depresiji i da mogu da utiču na dijagnoze i tretmane.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG