Linkovi

Evropa bi do kraja veka mogla da se trasnformiše u Evroarabiju


Mnogi analitičari ukazuju na sve manju stopu rasta populacije u Evropi. Oni primećuju da su pre sto godina, kada su hiljade Evropljana još uek prelazile okeane na putu za Ameriku, Australiju, Novi Zeland i druge udaljene krajeve sveta, zemlje, koje su danas članice Evropske unije, činile oko 14 odsto svetske populacije. Prošle godine, taj broj je pao na oko šest odsto. Prema studijama populacije Ujedinjenih nacija, 2050. godine Evropljani će činiti oko četiri odsto svetske populacije a mnogi analitičari kažu da evropska populacija rapidno stari. Čarls Kapčan iz Saveta za medjunarodne odnose u Vašingtonu kaže da su Evropljani pokušavali da reše probleme nedostatka radne snage i sve manjeg broja poreskih obveznika putem imigracije, posebno iz muslimanskih zemalja Severne Afrike, Bliskog istoka i Turske.

”Dominantna populacija velikih evropskih zemalja će se smanjiti u predstojećim godinama. Evropa ima stopu nataliteta koja ne može da nadoknadi stopu mortaliteta, posebno u velikim ekonomijama poput Nemačke, Italije i Španije. Francuska i nordijske zemlje bolje stoje. Medjutim, morate da se zapitate: ”Ako se postojeća populacija smanjuje kako održati ekonomiju na postojećem nivou? Kako platiti penzije? Odgovor je / otvoriti vrata imigraciji.“

Veliki broj nedavno izdatih knjiga sa naslovima poput “Smrt Zapada“, “Dok je Evropa spavala“ i “Pretnja u Evropi“, upozorava da će dalji talas muslimanskih imigranata transformisati pretežno hrišćansku Evropu u islamsku kulturu do kraja veka. Pa ipak, mnogi analitičari, medju njima i Anatol Liven, iz vašingtonske fondacije “Nova Amerika” tvrde da će uticaj Islama u Evropi biti ograničen. On ističe da muslimani čine manje od pet odsto evropske populacije i da će njihov natalitet verovatno opasti u predstojećim godinama. Pored toga, Liven kaže da evropski muslimani nisu homogena grupa.

”Muslimani iz arapskog sveta zaista su prisutni u Francuskoj, Italiji Španiji i Holandiji. U Britaniji, muslimani su uglavnom iz Pakistana i Bangladeša. U Nemačkoj oni potiču iz Turske. Stoga je muslimanska populacija u Evropi veoma mešovita. Stopa nataliteta pada i u arapskom svetu i Pakistanu, a svakako će dalje opadati u Evropi. Stoga će postojati veća muslimanska populacija, ali ništa što bi ličilo na Eurabiju.

Neki analitičari primećuju da mladi Muslimani u Evropi idu na univerzitete, da su se mnogi uključili u vodeće političke organizacije i da bi želeli da žive život srednje klase. Medjutim, oni priznaju da je odnos izmedju Evropljana i muslimanskih imigranata i dalje nelagodan. Čarls Kapčan, koji je bio savetnik za evropska pitanja u administraciji predsednika Klintona, kaže da je jedan od glavnih razloga propust Evrope da asimiluje svoje muslimanske imigrante. On dodaje da su rezultat toga stalne pojave nemira u siromašnim muslimanskim predgradjima, dok je Britanija postala rasadnik ekstremizma. Mnogi stručnjaci primećuju da Evropljani sve više brinu oko toga kako se nositi sa pretnjama muslimanskih ekstremista, poput bombaškog napada u Madridu 2004. godine, napada na gradski prevoz u Londonu 2005. godine, kao i prošlogodišnje osujećene zavere da se ubiju hiljade ljudi u eksplozijama bombi postavljenim u avione koji bi poleteli sa britanskih aerodroma.

Tokom prošle dve godine takodje je bilo demonstracija zbog karikatura proroka Muhameda u jednom danskom listu i ubistva holandskog reditelja Tea van Goga od strane jednog muslimanskog imigranta. Politički stručnjak Anatol Liven iz fondacija “Nova Amerika” upozorava da bi zategnutost mogla da se pogorša. Medjutim, prema Robertu Lajkenu stručnjaku za imigaciju u vašingtonskom Niksonovom centru i autoru nove knjige “Evropski gnevni muslimani“, odgovor na te zategnutosti leži u promovisanjui evropskih vrednosti koje, kako kaže, mogu da private svi bez obzira na versku pripadnost..

”Pošto je tokom poslednjih 40 do 50 godina došlo do masovne imigracije, biće promena i u tome kako definišemo Nemce ili Holandjane. Oni će zadržati svoj etnički karakter – govoriće se o nemačkoj istoriji i nemačkim karakteristikama koje definišu naciju. Ipak, to će biti više gradjanska varijanta u smislu – ‘mi svi delimo iste vrednosti, želimo da živimo u modernom demokratskom društvu sa vladavinom zakona i podjednakim prilikama za sve.’“

I, mada se većina analitičara slaže da će za integraciju muslimana u evropska društva biti potrebno dosta vremena i napora, postoji i široki konsenzus da je malo verovatno da će se taj kontinent pretvoriti u Evroarabiju.

XS
SM
MD
LG