Linkovi

Nemačka predlaže plan u tri faze za zabranu kasetnih bombi


Nemačko ministarstvo inostranih poslova potvrdilo je da je nemačka vlada, posle konferencije stručnjaka o aktuelnim pitanjima međunarodnog prava koja je pod pokroviteljstvom Međunarodnog crvenog krsta održana u Montreu, pokrenula međunarodnu inicijativu za zabranu kasetnih bombi.

Plan nemačke vlade ima tri faze, a cilj je da se trajno poveća zaštita civilnog stanovništva. U prvoj gazi zemlje bi trebalo da se odreknu korišćenja kasetnih bombi kod kojih je veliki procenat neeksplodirane municije. U drugoj fazi, srednjoročno, kasetne bombe treba da budu u potpunosti zabranjene i uništene. I kao treće, u budućnosti bi trebalo da bude dozvoljeno samo korišćenje alternativne municije koja bi obezbedila najveću moguću zaštitu civilnog stanovništva.

Prema navodima međunarodne humanitarne organizacije Hendikep internešenel 98 odsto žrtava kasetnih bombi su civili, od toga je 30 odsto dece. Deca stradaju i dugo posle sukoba u kojima se ove bombe koriste, jer ih, zbog šarenih boja u kojima se izrađuju, smatraju igračkama.

U jednom istraživanju Hesenske fondacije za mirovna istraživanja i istraživanja sukoba navedeno je da oko deset odsto od 295.000 komada municije u kasetnim bombama koje su bačene tokom intervencije NATO 1999. godine nije eksplodiralo. Već tokom ove vojne akcije poginulo je na Kosovu oko 150 ljudi od kasetnih bombi, broj je kasnije rastao. U međuvremenu, na Balkanu situacija nije toliko dramatična koliko u mnogim drugim od ukupno 24 zemlje i regiona širom sveta u kojima stanovništvo vreba opasnot od kasetnih bombi.

Prema navodima Hendikep Internešenela, do sada je dokumentovana smrt preko 11 i po hiljada žrtava kasetnih bombi. No procenjuje se da je zapravo od 1973. do danas bilo oko 100.000 koje uopšte nisu registrovane.

Nemačka se već duže zalaže za ograničavanje proizvodnje i korišćenja kasetnih bombi. Već je u februaru ove godine nemačka vlada najavila da će predložiti plan koji će imati za cilj međunarodnopravno obavezujući dogovor o kasetnim bombama. Nemačka se nada da će ovom inicijativom dati novu podsticaj procesu kontrole naoružanja u okviru odgovarajućeg sporazuma Ujedinjenih nacija. Pri tome Nemačka smatra da je od odlučujućeg značaja da se u ovaj proces uključe upravo zemlje koje imaju veliki arsenal kasetnih bombi. Vlada u Berlinu želi da se do kraja 2008. postigne međunarodnopravno obavezujući sporazum na ovu temu.

XS
SM
MD
LG