Linkovi

Crna Gora posvećena realizaciji obaveza koje joj je postavio SE


Crna Gora je posvećena realizaciji obaveza koje joj je postavio Savjet Evrope i u mjesecima koji slijede ti uslovi mogu biti ispunjeni, ocijenio je predsjedavajući Komiteta ministara te organizacije Fiorenzo Stolfi.

Stolfi je crnogorskim medijima rekao da je „SE već ukazao na nekoliko oblasti gdje bi Crna Gora trebalo da ispuni standarde koji su zahtjevani članstvom u Savjetu Evrope. Ta polja obuhvataju nezavisnost sudstva i reformu istitucionalnog sistema države“, rekao je on.

Stolfi je naveo da su se crnogorske vlasti već izjasnile da će biti moguće da se ispune ti uslovi.

„Postoji jasna posvećenost Crne Gore, tako da u mjesecima koji slijede uslovi postavljeni od SE mogu biti ispunjeni“, ocijenio je on.

Stolfi je objasnio da će Crna Gora članstvom u SE “prije svega imati priliku da bude dio velike porodice, koja se zasniva na demokratiji i poštovanju ljudskih prava“.

„Ali, više od toga, pridruživanje SE pomoći će Crnoj Gori da poboljša imidž i uslove u državi za građane“, kazao je on.

Stolfi je rekao da je tačno da su male zemlje uspješnije evropske priče, u smislu ispunjavanja evropskih standarda.

„Generalno to je istina, jer male zemlje imaju veće kapacitete u donošenju odluka u poređenju sa velikim državama kada je u pitanju ispunjavanje evropskih standarda“, naveo je on.

„Mislim da će Crna Gora biti u mogućnosti da ispuni evropske standarde“, zaključio je Stolfi.

I ministar inostanih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji je juče završio posjetu Podgorici, naglasio je da će Crna Gora imati podršku njegove zemlje u namjeri da uskoro postane članica SE.

XS
SM
MD
LG