Linkovi

U Francuskoj počela izborna tišina uoči predsedničkih izbora


U Francuskoj je počela izborna tišina uoči predsedničkih izbora koji su zakazani za nedelju. Predsednički kandidati održali su svoje poslednje masovne skupove.

Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da dva kandidata imaju veliku prednost nad ostalima. Na prvom mestu je bivši ministar unutrašnjih poslova Nikolas Sarkozi, a u stopu ga sledi kandidatkinja Socijalista, Segolen Rojal. Medjutim ankete pokazuju da samo dva dana uoči izbora, oko 40%birača još nije odlučilo za koga će glasati, a polovina onih koji jesu, još se koleba. Po zakonu, kandidati su u ponoć morali da obustave sve aktivnosti vezane za kampanju. Oni su proteklih nekoliko dana nastojali da osvoje glasove neopredeljenih birača.

Segolen Rojal brine mogućnost reprize prošlih izbora, kada je kandidata Socijalističke partije u prvom krugu porazio lider ekstremne desnice, Žan Mari Lepen. Rojal je u četvrtak uveče govorila u Tuluzu.

“Pozivam sve koji veruju u iste vrednosti kao ja da dodju i glasaju za mene već u prvom krugu”, poručila je svojim pristalicama.

Nikolu Sarkozija udruženo napadaju njegovi politički rivali. On je u Marselju ponovio svoju poruku da će obnoviti ponos francuske nacije.

“Prvi krug je samo prvi korak” izjavio je Sarkozi. “Pozivam vas da podržite moju borbu. Pozivam vas da ustanete u podršku neme većine koja više ne želi da neko drugi govori u njeno ime. Živela Republika! Živela Francuska!” uzviknuo je kandidat konzervativaca.

Na izborima se inače takmiči još 10 kandidata, medju kojima su jedan komunista, troje trockista, jedan anti-globalista kao i jedan borac za prava lovaca i ribolovaca. Centrista Fransoa Bajru, istoričar i uzgajivač konja, nalazi se na trećem mestu, dok je na četvrtom Žan Mari Lepen, lider ekstremnog Nacionalnog fronta. Većina analitičara smatra da će Sarkozi i Rojal verovatno ući u drugi i konačni krug glasanja. Medjutim, s obzirom na veliki broj kandidata i neopredeljenih birača, Bajru ili Lepen još imaju šanse da izazovu preokret u prvom krugu.

XS
SM
MD
LG