Linkovi

U Novom Pazaru sahranjen Ismail Prentić - u gradu mirno


U Novom Pazaru danas je sahranjen Ismail Prentić, juče ubijen u sukobu s pripadnicima specijalnih jedinica MUP-a Srbije. Među više stotina ljudi, u povorci je bilo dvadesetak vernika koje su nosili odeću kakvu nose vehabije, a tokom sahrane nije bilo incidenata.

Za razliku od uobičajenih sahrana muslimana u ovom delu Sandžaka, Pretićevo telo je prekriveno crnim, umesto tradicionalnim zelenim prekrivačem. Poslednje informacije govore da je, nakon jučerašnjeg događaja u Novom Pazaru, atmosfera u gradu mirna. Međutim, pojačana je aktivnost političkih stranaka i opštinskih organa, pa je zbog toga održana i sednica Saveta za bezbednost opštine Novi Pazar.

Savet za bezbednost opštine Novi Pazar saopštio je da hapšenje grupe vehabija u selu Donja Trnava, u kome je došlo i do oružanog obračuna sa policijom, nije destabilizovalo stanje bezbednosti u tom gradu na jugu Srbije. Savet je zaključio da su građani pokazali visok nivo svesti, i pozvao ih da nastave saradnju s državnim organima i institucijama. Posle oružanog napada na policiju, u selu Donja Trnava, u petak ujutro ubijen je vođa grupe Ismail Prentić, jedan od njegovih saučesnika Sead Ramović je ranjen, a treći član Safet Bećirović je uhapšen. U akciji je ranjen i jedan policajac.

Napadnut novinar Kurira u Novom Pazaru

Novinar beogradskog lista "Kurir" Zoran Šaponjić napadnut je u Novom Pazaru dok je pokušavao da fotografiše pogrebnu povorku sa telom ubijenog vehabije Ismaila Prentića.

"Kurir" je saopštio da je Šaponjića oko 12.40 fizički napala grupa muškaraca kada je pokušao da fotografiše povorku i da je on, tom prilikom, zadobio nekoliko udaraca u glavu, dok mu je fotoaparat oduzt i uništen, iako se identifikovao kao novinar.

List je najoštrije osudio napad na novinara i zatražio hitnu reakciju državnih organa i novinarskih udruženja. Udruženje novinara Srbije najoštrije je danas osudilo napade u Novom Pazaru na novinara "Glasa javnosti", "Kurira" i agencije SINA Zorana Šaponjića i fotoreportera"Večernjih novosti" Miloša Cvetkovića. Napad se desio danas na sahrani vodje vehabija Ismaila Prentića ubijenog u jučerašnjem okršaju sa policijom. UNS u saopštenju poziva policiju da pronadje napadače na novinare i pokrene krivični postupak protv počinilaca tog krivičnog dela. Ocenjuje se da napadači mogu lako biti pronadjeni s obzirom na to da se obračun s novinarima dogodio pred velikim brojem očevidaca i da je zbog visokog bezbednosnog rizika policija, takodje, na odgovarajući način pratila dogadjaj.

XS
SM
MD
LG