Linkovi

Nemačka: Pojačane mere bezbednosti u predstavništvima SAD


Posle uvođenja pojačanih bezbednosnih mera u američkim diplomatskim i konzularnim predstavništvima u Nemačkoj, vlada u Berlinu saopštila je samo da je pozadina - islamistička pretnja.

Predstavnik Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova u Berlinu danas je saopštio da je reč o, kako se izrazio, „islamističkoj dimenzji“. Istovremeno nije želeo da govori ni o pozadini ovih pretnji niti o „mogućim sumnjivim osobama“ iako su nemački mediji preneli pisanje „Vašington posta“ prema kojem su pojačane mere bezbednosti u vezi sa navodno rastućim aktivnostima islamista u Nemačkoj. Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova u saveznoj pokrajini Hesen je pak rekao da su osnova za „upozorenje na terorističku opasnost“ zapravo „apstraktne naznake“ nastale na osnovu prisluškivanje telefona i nadzora elektronske pošte.

Juče je Ambasada SAD u Berlinu obavestila ne samo o pojačavanju mera bezbednosti u američkim predstavništvima, već u preporučila Amerikancima u Nemačkoj da „pojačaju budnost i preduzmu primerene korake za povećanje lične bezbednosti“.

Posle toga se oglasio i nemački ministar unutrasnjih spolova s procenom da postoji „konkretna ugroženost Amerikanaca“. Naveo je da se pretnja tiče bezbednosne situacije u Nemačkoj, ne toliko u Evropi i da u vezi sa ovim tesno sarađuju nemačke i američke vlasti. U pojedinim američkim predstavništvima su mere bezbednosti od juče pojačane, dok je više saveznih pokrajina navelo da su mere bezbednosti za Amerikance u Nemačkoj ionako već duže vreme na visokom nivou.

Dnevnik „Tagešpigel“ pozivajući se na bezbednosne krugove piše da je američko upozorenje Nemačkoj stiglo tokom aprila. Bez navođenja izvora list piše da je do njega došlo zato što su osobe koje se smatraju pristalicama grupe Ansar al Suna pokušale da špijuniraju oko američkih ustanova na jugu Nemačke. Prema navodima ovog lista Ansar Al Suna slovi kao jedna od najopasnijih islamskih terorističkih organizacija u svetu.

List „Velt“ pak piše o „iračkim Kurdima i teroristima koji se u Nemačku možda infiltriraju iz Iraka“. Uz pozivanje na vladine krugove ovaj list piše da su već špijunirani neki ciljevi, kao i da ze nemačko stanovništvo nema opasnosti. Magazin "Špigel" piše o pripadnicima „Islamske Džihad Unije“ koji su na putu od Turske ka Nemačkoj.

U Nemačkoj, u kojoj živi preko tri miliona muslimana, do sada nije bilo većih napada ili incidenata koje su izazvali radikalni islamisti. Od septembra 2001. u više navrata su pooštravani bezbednosni propisi. Radikalne islamske grupe nalaze se još od ranije pod prismotrom državne bezbednosti. O povećanju opasnosti od islamskih terorističkih grupa učestalo se govori upravo proteklih nedelja, od kada su u Iraku oteti jedna Nemica i njen sin. U zahtevu otmičara se kao glavni uslov za oslobađanje talaca navodi povlačenje nemačkih vojnika iz Avganistana.

XS
SM
MD
LG