Linkovi

Odbegli talibanski vođa zatražio od talibana inteviziranje napada


Odbegli talibanski vodja mula Mohamad Omar zatražio je od svojih sledbenika da pojačaju samoubilačke napade na strane i avganistanske trupa i da ostanu jedinstveni. Nasilje u Avganistanu pojačano je proteklih nedelja posle zimskog zatišja. Prošla godina u toj zemlji je bilo najviše poginulih od proterivanja talibana 2001. godine.

Komandant talibana mula Hajatulah Kan rekao je posredstvom satelitskog telefona sa nepoznate lokacije da je Mula Omar kontaktirao više i regionalne komandante i da im je čestitao na "uspešnim" napadima tokom proteklih nedelja. Kan je rekao da je Omar poručio da bi talibanski mudžahedini "trebalo da nastave i pojačaju gerilske i samoubilačke napade na okupacione snage i da će nevernici uskoro pobeći".

"Mula Omar nam je naredio da oslobodimo našu zemlju, i trebalo bi da pojačamo napade na okupacione snage i njihove avganistanske marionete", rekao je Kan aludirajući na predsednika Hamida Karzaija kojeg podržava Zapad.

Mula Omar, za kojim je vlada SAD raspisala 10 miliona dolara vrednu poternicu, poručio je svojim borcima da tokom ofanzive pokušaju da izbegnu stradanje nevinih civila. Više od 10.000 civila ubijeno je prošle godine u Avganistanu. Šef NATO operacije u Avganistanu u četvrtak je rekao da očekuje više samoubilačkih napada i podmentnutih bombi, i dodao da je to znak očaaja usled nedostatka vojne snage.

XS
SM
MD
LG