Linkovi

Ruski i američki kosmonaut vratili se iz misije na MSS


Ruski i američki kosmonaut vratili su se iz sedmomesečne misije na Medjunarodnoj svemirskoj stanici zajedno sa američkim milijarderom koji je bio član posade u poslednjim danima misije.

Letelica Sojuz TMA-9, u kojoj su bili Mihail Tjurin, Majkl Lopes-Alegrija i svemirski turista Čarls Simonji, otkačila se od orbitalne stanice u 9.11 po srednjoevropskom vremenu, saopštio je portpatrol ruske kontrole misije Valerij Lindin. Letelica je sletela u stepu u Kazahstanu, posle više od tri sata leta. Prema rečima Lindina, jedan od poslednjih zadataka posade bio je da u Sojuz unesu kontejnere sa biološkim eksperimentima iz frižidera na stanici.

Simonji je stigao na svemirsku stanicu 9. aprila, takodje leteći na Sojuzu koji je bio lansiran sa ruskog kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Kompjuterski programer Simonji, poreklom Madjar, zaradio je ogromne količine novca saradjajući u Majkrosoftu na razvijanju kompjuterskih programa “Vord” i “Eksel”. On je peti svemirski putnik koji je sam finasirao svoju ekspediciju van Zemlje. Za let u svemir platio je 19 miliona evra. Tjurin, Lopes-Alegrija i Simonji trebalo je da se na Zemlju vrate dan ranije, ali su planovi pomereni zato što su prolećne bujice poplavile mesto predvidjeno za sletanje u blizini grada Arkalika. Sojuz je sleteo oko 135 kilometatra severoistočno od Džezkazgana, oko 400 kilometara južno od kazahstanske prestonice Astana. U svemir su, pre Simonjija, putovali Denis Tito, Mark Šatlevort, Gregori Olsen i Anušeh Ansari. Svi oni su na Medjunarodnu svemirsku stanicu stigli ruskim letelicama.

XS
SM
MD
LG