Linkovi

Interaktivna nebeska mapa za bilo koju lokaciju na svetu


Verovatno ste mnogo puta u vedroj noći posmatrali nebo, razmišljajući o tome kako bi bilo lepo da znate nazive zvezda i planeta koje vidite.

Ako imate pristup internetu sada to možete da učinite na zapanjujuće lak način. Američki časopis za popularizaciju astronomije, Skaj end teleskop, ima na svom sajtu link za interaktivnu nebesku mapu za bilo koju lokaciju na svetu. Kada otvorite sajt ukazaće vam se mapa na početnoj lokaciji, u Griniču, kraj Londona. Ako kliknete mišem bilo gde po mapi videćete da je ona podeljena u segmente, čiji uvećani delovi se pokazuju u prozorčetu sa leve strane. Odmah ispod njega nalaze se dugmad za odabiranje lokacija, datuma i vremena osmatranja.

Pre nego što unesete grad i zemlju ili geografske koordinate na kojima se nalazite, ne zaboravite da isključite pop ap bloker, ako je uključen. Kada najzad odaberete položaj, softver će vam pokazati mapu neba koje se vidi iz vašeg mesta. E, sada dolazi ono najvažnije: u levom donjem uglu mape nalazi se dugme za pretvaranje mape u crtež u PDF formatu, koji lako možete da odštampate na svom štampaču i ponesete sa sobom. Pod vedrim nebom okrenite se ka jednoj od strana sveta - na primer ka jugu, a mapu držite ispred sebe tako da ista strana sveta, ispisana po obodu, bude na njenom donjem kraju i sve će vam biti jasno.

XS
SM
MD
LG