Linkovi

Nuri al-Maliki: Iračke snage jedinstvene u borbi protiv terorizma širom Iraka


Irački premijer Nuri al-Maliki izjavio je da su iračke snage jedinstvene u borbi protiv terorizma širom Iraka, a posebno u Bagdadu i pokrajini al-Anbar. Tokom susreta sa australijskim ministrom odbrane Brendanom Nelsonom u iračkoj prestonici, Maliki je izjavio da se bezbednposni plan kreće u pravom smeru uprkos problemima. Jutros je u eksploziji bombe u autobusu u pretežno šiitskoj četvrti Bagdada, Sadr Sitiju, poginule su najmanje tri osobe, dok je, prema saopštenju irački vlasti, najmanje pet osoba ranjeno. Američka vojska je saopštila da je jedan američki vojnik ubijen, a da su dvojica ranjena u eksploziji bombe pored puta u jugozapadnom delu Bagdada. Takodje je saopšteno da su koalicione snage uhapsile 13 osumnjičenih terorista I zaplenile njihovo oružje u dve odvojene vojne operacije u okolini Bagdada.

Zvaničnici Severne i Južne Koreje nastavili su danas pregovore

Zvaničnici Severne i Južne Koreje nastavili su danas pregovore nekoliko sati pošto je trebalo da završe četvorodnevne ekonomske razgovore. Očekivalo se da će dve strane pre izdati zajedničko saopštenje u glavnom gradu Severno Koreje, Pjongjangu. Medjutim, novinari kažu da Južna Koreja prvo želi da Severna Koreja obeća da će poštovati svoje obećanje o nuklearnom razoružanju. Funkcioneri takodje diskutuju o detaljima pomoći u hrani, probnim prekograničnim železničkim linijama i drugim zajedničkim projektima. Razgovori treba da obuhvate i zahtev Severne Koreje za isporuku 400 hiljada tona pirinča. U izveštajima se navodi da su dve strane blizu sporazuma da Južna Koreja obezbedi sirovine Severu za proizvodnju odeće, cipela i sapuna. U zamenu Južna Koreja želi pristup prirodnim resursima na Severu.

Izraelske trupe ubile trojicu palestinskih ekstremista

Palestinske vlasti su saopštile da su izraelske trupe ubile trojicu palestinskih ekstremista na Zapadnoj obali. Izraelski zvaničnici kažu da su ti vojnici danas bili izloženi napadu i da su otvorili vatru na vozilo u gradu Dženinu, usmrtivši dva člana Brigada mučenika Al Akse - nasilne grupe koja je povezana sa umerenim pokretom Fatah predsednika Mahmuda Abasa. Funkcioneri kažu da je druga osoba ubijena u tom incidentu bila član ekstremističke grupe Islamski Džihad. Izraelske trupe koje operišu u severnom delu Zapadne obale danas su ubile jednog palestinskog policajca tokom sukoba sa militantima. Nije jasno da li je taj policjac bio umešan u sukob. Nezavisno od toga, palestinske bezbednosne snage navode da su naoružani napadači aktivirali eksploziv u jednoj američkoj Medjunarodnoj školi u pojasu Gaze, uzrokujući štetu, ali ne i žrtve.

Sud u Kairu osudio Mohameda al Atara na 15 godina zatvora

Sud u Kairu osudio je Egipćanina Mohameda al Atara na 15 godina zatvora zbog špijunaže za Izrael. Al Atar koji ima dvojno egipatsko-kanadsko državljanstvo osudjen je danas. Tri Izraelca kojima se sudilo u odsustvu su takodje dobili petnaestogodišnje zatvorske kazne zbog navodnog regrutovanja tog Egipćanina. Atar je uhapšen na kairskom aerodromu u januaru kad je doputovao u Egipat radi posete porodici. Tokom čitavog sudjenja, Atar je tvrdio da je nevin i da su ga egipatski istražitelji torturom primorali da da lažnu izjavu. Egipatski istražitelji optužuju Atara da je saradjivao sa izraelskom obaveštajnom službom pošto je pre nekoliko godina iz Egipta otišao u Tursku. Oni tvrde da je on špijunirao Arape koji žive u Turskoj i, kasnije, one u Kanadi.

Buš odao poštu poginulim u masakru na univerezitetu Virdžinija Tek

U svom redovnom obraćanju naciji preko radija predsednik Buš je odao poštu 32-je poginulih u ovonedeljnom masakru na univerezitetu Virdžinija Tek. Buš je rekao da se milioni Amerikanaca mole za žrtve I njihove porodice, dodavši da je tragedija na Virdžinija teku rastužila naciju i prekinula mnoge živote koji su obećavali. Predsednik je, medutim, ukazao i da je tokom tragedije došle do izražaja i najbolje ljudske vrline kada su mnogi studenti rizikovali sopstenu bezbednost da bi pomogli svoji drugobima i kada je jedan od profesora dao svoj život da bi omogućio svojim studentima da pobegnu od ubice. Njegova sestra je objavila saopštenje u kojem se izvinila porodicama žrtava rekavši da njegova porodica nije bila svesna da je on u stanju da počini takva jeziva dela.

SAD ponudile da integrišu neke od svojih protivraketnih sistema sa Rusijom

Prema izveštaju koji je danas objavio Njujork Tajms Sjedinjene Države su ponudile da integrišu neke od svojih protivraketnih sistema sa Rusijom, u nastojanju da ublaže protivljenje Moskve planovima o razmeštanju protivraketnog sistema u Poljskoj i Češkoj republici. Njujork Tajms se poziva na visokog funkcionera koji je učestvovao u pregovorima sa Rusijom o tom pitanju, prema kojem ova ponuda Vašingtona sadrži konkretnije elemente o saradnji od ranijih sličnih inicijativa. jedinjene Države žele da postave 10 lansirnih rampi i antibalističkih raketa u Poljskoj i radarski sistem za navodjenje u Češkoj republici kako bi sprečile eventualne napade otpadničkih zemalja, poput Irana i Severne Koreje, dok Moskva smatra ta bi taj protivraketni sistem predstavljao pretnju za Rusiju.

Istorijski predsednički izbori u Nigeriji bili obeleženi nasiljem

Današnji, kako se ocenjuje, istorijski predsednički izbori u Nigeriji, bili su obeleženi nasiljem i zastojima u distribuciji glasačkih listića. Izbori bi trebalo da dovedu do prve mirne smene civilnih vlada otkako je Nigerija stekla nezavisnost od Britanije 1960. godine. Medjutim, u incidentima širom zemlje poginulo je namanje deset osoba, dok planirani napad kamionom cisternom, na kojem je bio postavljen eksploziv, na sedište centralne izborne komisije u prestonici Abudži, nije izvršen pošto eksploziv nij detoniran. Medju brojnim medjunarodnim posmatračima koji prate izbore su i bivii američki državni sekretar Medlin Olbrajt i bivši kanadski premijer, Džo Klark.

XS
SM
MD
LG