Linkovi

SAD: Rezervisanje avionske karte i traganje za najnižom cenom?


Kada kupujete avionske karte, sigurno redovno poredite današnju cenu sa nekadašnjim troškovima. Naizgled plaćamo više, ali je letenje u mnogim slučajevima iznenađujuće – ipak manje skupo.

Rezervisanje avionske karte i traganje za najnižom cenom? Sigurno bi vas iznenadilo kada biste saznali da cene karata u mnogim slučajevima nisu držale korak sa inflacijom. Analitičar Teri Tripler je nasumično istražio redove vožnje i cene letenja,i uporedio današnje cene karata sa onim od pre 25 godina u 27 gradova.

Kada se cene iz 1982. prilagode inflaciji, Tripler je ustanovio da su današnje cene u stvari niže. 1982. su postojala tri povratna leta od Bostona do Los Anđelesa, od kojih je najjeftiniji koštao 298 dolara. Prilagođena inflaciji, ta karta bi trebalo da košta 635 dolara, ali je Tripler ustanovio da su današnje cene u stvari niže i ne samo da danas postoji 9 letova umesto tri, nego najjeftiniji košta svega 199 dolara.

Let od Njujorka do Majamija? 1980-ih je postojao 21 let, a najniža cena je iznosila 188 dolara. Ista karta bi trebalo da košta 400 današnjih dolara. Tripler je utvrdio da najjeftinija karta međutim košta 158 dolara i da postoji 25 direktnih letova. Zbog svega toga, kada plaćate avionsku kartu, opustite se, jer je moglo da se dogodi da platite mnogo više.

XS
SM
MD
LG