Linkovi

Gejts: Američko angažovanje u Iraku dugoročno ali vojna podrška neće biti neograničena


Američki sekretar za odbranu, Robert Gejts, izjavio je u Bagdadu posle susreta sa iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem da je američko angažovanje u Iraku dugoročno, ali da vojna podrška neće biti neograničena. Gejts i Maliki su razmotrili bezbednosnu situaciju u zemlji, a američki sekretar za odbranu pozvao je iračkog premijera da radi na pomirenju šiitskih i sunitskih zajednica. On je istakao da će napredak u tom procesu biti važan element kada SAD budu procenjivale uspeh edavno sprovedene bezbednosne operacije u Bagdadu. Robert Gejts je u Irak nenajavljeno doputovao u četvrtak, kada se sastao sa američkim komandantima u Faludži. U medjuvremenu, na jugozapadu Bagdada, američki vojnici ubili su dvojicu pobunjenika nakon što je na njihovu patrolu pucano iz jedne džamije. U saopštenju se navodi da su vojni helikopteri pucali na pobunjenike ali da nisu oštetili džamiju.

Buš: Nova bezbednosna operacija u Iraku «pokazuje rezultate»

Predsednik Buš je izjavio da nova bezbednosna operacija u Iraku «pokazuje rezultate» i da Kongres treba da mu uputi na potpisivanje zakon kojim se omogućuje dalje finansiranje vojnih operacija bez odredjivanja roka za povlačenje američkih vojnika. Buš je u državi Mičigen istakao da se u Iraku i dalje dešavaju «užasni napadi» ali da «bitka počinje da se preokreće». Predsednik je istakao da je broj sektaških napada značajno opao u nedeljama od kako je bezbednosna operacija apočela. Lider većine u Senatu, demokrata Heri Rid juče je izjavio da veruje da je rat u Iraku «izgubljen» i da se ništa nije postiglo nedavnim povećanjem broja američkih vojnika. On aludirao na bombaške napade u Bagdadu u sredu, kada je u jednom danu poginulo više od 190 ljudi. U pitanju je bilo najveće nasilje u prestonici u više proteklih meseci.

U Virdžiniji dan žalosti za 32 žrtve masakra na univerzitetu Virdžinija Tek

U Virdžiniji je danas dan žalosti za 32 žrtve masakra na univerzitetu Virdžinija Tek, koji se dogodio u ponedeljak. Na kampusu univerziteta u gradiću Bleksburg zvonila su zvona dok su okupljeni, odeveni u boje školskog tima – kestenjastu i narandžastu – u tišini odavali počast žrtvama. Širom SAD danas se održavaju molitve i bdenja. Guverner Virždinije, Timoti Kejn, proglasio je dan žalosti i pozvao sve gradjane da u podne minutom ćutanja odaju poštu žrtvama msakra. Kejn je formirao nezavisnu komisiju koja treba da istraži napad koji je počinio 23-godišnji student Čo Sung-hui i ispitaju sve aspekte tog dogadjaja, uključujući i reagovanje policije i hitne pomoći. Čo je u ponedeljak ubio više od 30 ljudi na svom univerzitetu, pre nego što je izvršio samoubistvo.

U Izraelu sahranjen profesor Liviu Libresku

U Izraelu je danas sahranjen profesor Liviu Libresku, koji je kao mladić preživeo holokaust, a poginuo je braneći svoje studente od napadača na kampusu univerziteta Virdžinija Tek. Libresku je sahranjen nedaleko od Tel Aviva, posle skromne komemoracije kojoj su prisustvovali njegova supruga i dva sina. Libreskua je u ponedeljak smrtno ranio Čo Sung-Hui, kada je profesor svojim telom zagradio vrata učionice. Svih 20 studenata na njegovom času, osim jednog, preživeo je masakr. Liviu Libersku, koji je bio stručnjak za aeronautiku, emigrirao je u Izrael sa svojom ženom 1978. godine nakon što je preživeo holokaust u Drugom svetskom ratu, a zatim i komunističku represiju u svojoj rodnoj Rumuniji.

Stanovnici Kolorada obeležili 8. godišnjicu tragedije u srednjoj školi Kolombajn

Stanovnici Kolorada obeležili osmu godišnjicu tragedije u srednjoj školi Kolombajn, kada su dvojica učenika, Erik Heris i Dilan Klebold ubila 12 svojih školskih drugova i jednog nastavnika a zatim izvršila samoubistvo. Škola Kolombajn je danas zatvorena, kao i svakog 20. aprila od kako se dogodio masakr. Guverner Kolorada Bil Riter pozvao je gradjane da zajedno minutom ćutanja odaju poštu žrtvama pucnjave na univerzitetu Virdžinija Tek. Ubica sa tog koedža, Čo Seung-Hui je dvojicu ubica iz škole Kolombajn nazvao «mučenicima» na video-snimku koji je poslao stanici NBC za vreme masakra.

XS
SM
MD
LG