Linkovi

Senatski odbor: Da li su federalni tužioci smenjeni iz političkih razloga?


Sekretar za pravosudje Alberto Gonzales branio je na jučerašnjem svedočenju u Senatu odluku o kontroverznom smenjivanju osam federalnih tužilaca krajem prošle godine, odgovarajući na oštra pitanja zakonodavaca koji u sve većem broju zahtevaju da podnese ostavku,

Članovi senatskog odbora za pravosudje tražili su od Gonzalesa odgovore o smenjivanju federalnih tužilaca koja je dovela do poitičke bure u Vašingtonu. Senator Petrik Lejhi iz Vermonta je predsedavajući odbora.

“Sekretarijat za pravosudje se danas suočava sa krizom koja je takoreći bez presedana tokom njegove istorije duge 137 godina.”

Odbor istražuje da li su federalni tužioci smenjeni iz političkih razloga odnosno zato što nisu podigli optužnice protiv demokratskih kandidata za korupciju, uoči izbora prošle godine, što bi povećalo šanse republikanaca. Neke demokrate tvrde da je to bio razlog i da je Gonzales prilikom ranijih svedočenja dao pogrešne informacije Kongresu. Sekretar Gonzales je rekao članovima odbora da smatra da nije učinjeno ništa nezakonito.

“Moja odluka o smenjniivanju tužilaca bila je opravdana i trebalo bi da ostane na snazi.”

Medjutim, Gonzales je priznao da su neke od njegovih ranijih izjava o ovom slučaju bile neprecizne, ali je rekao da nije nameravao da obmane Kongres i američki narod. Članovi odbora ipak su ostali skeptični.

Evo šta je rekao republikanski senator iz Pensilvanije Arlin Spekter

“Mi moramo da procenimo da li ste zaista bili otvoreni kada ste rekli da je trebalo da budete precizniji ako se ima u vidu da ta ocena vaše uloge znatno, ili čak potpuno odudara od činjenica.”

Gonzales i dalje uživa podršku predsednika Buša i tvrdi da nije učinio ništa što bi zahtevalo da podnese ostavku, koju zahteva sve veći broj zakonodavaca iz obe stranke.

XS
SM
MD
LG