Linkovi

Glavaš nosilac izbornih lista HDSSB-a na parlamentarnim izborima


Predstavnici Glavaševog HDSSB-a traže da se Branimiru Glavašu sudi u Haagu a takođe su najavili kako će Glavaš ostati nosilac izbornih lista ove stranke na predstojećim parlamentarnim izborima.

Parlamentarni poslanik Glavaševe Hrvatske demokratske stranke Slavonije i Baranje (HDSSB) Ivan Drmić informisao je hrvatsku javnost da Glavaševi advokati ispituju pravne mogućnosti da se suđenje Glavašu za ratni zločin sa hrvatskog suda premjesti u Haaški tribunal. Drmićističe kako je „Glavaš žrtva montiranog političkog procesa u režiji hrvatske vlasti, te da bi prebacivanjem slučaja u Haag prestala Glavaševa sotonizacija pri čemu bi od države dobio povlastice i pravnu pomoć koju trenutačno uživaju ostali hrvatski generali.“ Glavašev advokat Ante Madunić, međutim, kaže kako kao advokat nema mogućnost direktno zatražiti da hrvatski sudovi ne budu nadležni za njegova klijenta.

Iz HDSSB-a su takođe izvijestili da će Glavaš ostati nosilac izbornih lista ove stranke na prestojećim parlamentarnim izborima usprkos činjenici što se zbog optužbe za ratne zločine nalazi u pritvoru. Prema riječima predstavnika HDSSB-a Vladimira Šišljagića „zaista je tužno za hrvatsku državu da je hrvatski general u zatvoru dok se srpski optuženici za teška djela ratnog zločina u Dalju, Lovasu, Belom Manastiru i drugim mjestima brane sa slobode“. Istovremeno, predsjednik HDSSB-a Krešimir Bubalo je izjavio „da je zapovjednik Slavonsko-baranjske policije Vladimir Faber, koji je u utorak naredio Glavaševo hapšenje i dovođenje u pritvor doživio poraz jer su osječki policajci odbili njegovu naredbu, pa je Glavaš sam došao do zatvora“. Iz hrvatske policije, barem zasada, nema službenih reakcija na ovakve tvrdnje.

S druge strane u današnjem broju list Feral Tribun upozorava kako su i „posljednji događji oko Glavaša pokazali svu nesposobnost i nemoć hrvatske pravne države i policije jer „umjesto da primjeni silu kao što je činila nebrojeno puta u slučajevima privođenja niže rangiranih kriminalaca policija je u slučaju osobe optužene za višestruke ratne zločine dopustila da se optuženik naokolo šepuri u generalskoj uniformi i praktično kada mu se to svidi došeta do pritvora“.

XS
SM
MD
LG