Linkovi

Lavrov: Srbiji se ne može nametati rješenje jer je riječ o suverenoj zemlji


Odnosi Crne Gore i Rusije su u stalnom usponu, a ove države su zainteresovane za dalje unapređenje saradnje u svim oblastima. To su danas u Podgorici ocijenili crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen i njegov ruski kolega Sergej Lavrov.

“Naši dalji koraci biće usmjereni ka stvaranju boljih uslova za razvijanje kako poslovne, tako i svih drugih oblika saradnje”, kazao je Lavrov novinarima.

On je ocijenio da će održavanjem prvog zasijedanja međuvladinog komiteta za trgovinsku, ekonomsku, naučno-tehničku saradnju započeta realizacija konkretnih programa između Crne Gore i Rusije. Šef ruske diplomatije je kazao da Moskva podržava prijem Crne Gore u Savjet Evrope i ostale međunarodne organizacije i rekao da dvije zemlje rade na stvaranju bezviznog režima. Lavrov je naveo da su “pogledi” Rusije i Crne Gore po međunarodnim pitanjima “veoma bliski”.

“Vrlo dobro razumijemo zainteresovanost Crne Gore da u regionu bude sačuvana stabilnost. To razumijevanje se zasniva na našoj potpunoj saglasnosti da nastavljanjem pregovora treba doći do prihvatljivijeg rješenja za status Kosova”, rekao je on.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da je Lavrovu prenio stav Podgorice o pitanju statusa Kosova, ocjenjujući da se radi o jedinom preostalom neriješenom problemu u regionu.

“Složili smo se da je to pitanje koje se jedino može rješavati mirnim putem i pregovorima i smatramo da nije kasno da se pregovori nastave, iako je proces ušao u sistem Ujedinjenih nacija”, naveo je Roćen.

Šef ruske diplomatije je ponovio da je Moskva protiv nametanja jednostranog rješenja za status Kosova. Lavrov je istakao da se Srbiji ne može nametati rješenje za status Kosova, jer je riječ o suverenoj zemlji i da o statusu Kosova odluku mogu doneti samo Beograd i Priština, uz pomoć međunarodne zajednice. Lavrov je odbacio ocjenu pojedinih zapadnih lidera da bi nastavak pregovora doprinio nestabilnosti u regionu i eskalaciji nasilja na Kosovu.

“Takvi stavovi su ucjene koje Moskva nikada neće prihvatiti”, zaključio je ruski ministar inostranih poslova.

XS
SM
MD
LG