Linkovi

Abdul-Malik jedan od najuglednijih verskih lidera u Vašingtonu


On je bio prvi islamski sveštenik u visokom školstvu, na Univerzitetu Hauard, i na istaknutim je položajima u nekoliko nacionalnih muslimanskih organizacija. Danas je direktor za širenje komunalnih veza u Islamskom centru Dar al-Hidžra u Fols Čerču u Virdžiniji. Džoharija Abdul-Malika mnogi nazivaju imamom 21. veka.

Džohari Abdul-Malik je odrastao u Bruklinu, u Njujorku i vaspitavan je kao pripadnik Episkopalne crkve. Kada je odrstao, krenuo je u traganje za duhovnošću. Tokom studija, našao je svoj poziv i prihvatio islam, da bi na posletku postao prvi zvanični muslimanski sveštenik u američkom visokom školstvu. Diplomirao je hemiju i genetiku, naučnik je i muzičar, lider zajednice muslimana u Americi i zaljubljenik u golf. Ali iznad svega je čovek vere, ubeđen da ljudi mogu da dostignu duhovnu veličinu.

“Supermen, šta radi supermen? Uglavnom ništa. Ali, s vremena na vreme on treba da uradi nešto nadljudsko, da pokaže da je sposoban da brine, da vidi i ukaže. I zbog tih retkih trenutaka, on je supermen. Takva je većina nas. Mada možda nismo uvek svesni tog super trenutka”, kaže imam Džohari.

Bez obzira što je vaspitan u hrišćanskoj crkvi, on veruje da se rodio kao musliman.

“U pravom značenju te reči, svi smo rođeni kao muslimani. U tom smislu, ja ne postajem nešto novo, ne menjam svoju veru, samo pratim prirodni napredak i božanske zakone”, kaže on.

Sem što propoveda o životu i veri, imam Džohari predaje o islamu na jednom fakultetu u Virdžiniji, ali kaže da su te dve dužnosti sasvim različite.

“Propovednik kaže: ‘Ovo je ono u šta verujemo, verujte mi’. Učitelj kaže: ‘Podstaćiću vas da razmišljate na način koji će vam omogućiti da prihvatite informacije koje vam dajem. Razmišljajte o njima, osporavajte ih, upoređujte. A, onda ću vas preslišati da vidim jeste li u stanju da razmišljate’», objašnjava Abdul-Malik.

Bilo da podučava, propoveda, ili igra golf, imam Džohari je, kako kažu, nadahnuće za mnoštvo svojih sledbenika.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG