Linkovi

Masakr u Virdžiniji obnovio debatu o kontroli ličnog naoružanja


Oružani napad mentalno poremećenog studenta na univerzitetu Virdžinija Tek, u kome je stradalo 33 ljudi, obnovio je debatu o zakonima o kontroli ličnog naoružanja u SAD. Student koji je kamerom mobilnog telefona zabeležio deo dešavanja na kampusu prisustvovao je dolasku policije i čuo pucnje unutar zgrade gde se dogodio pokolj.

Tragedija na univerzitetu Virdžinija Tek osvežila je sećanje na druge masakre u američkim školama. Ove nedeljenavršava se osam godina od kako su dva mladića u srednjoj školi Kolumbajn u Koloradu iz vatrenog oružja ubila 12 učenika i jednog nastavnika. Prošlog oktobra, naoružani napadač ubio je šest devojčica u jednoj amiškoj školi u ruralnom delu Pensilvanije.

Posle masakra u Virdžiniji, potrparol Bele kuće Dejna Perino izjavila je da predsednik Buš i dalje veruje u ustavno pravo Amerikanaca da poseduju oružje, u granicama zakona. «Ako bude promena predsednikove politike, obavestićemo vas. Ali do sada smo imali konzistentnu politiku vodjenja računa o tome da Sekretarijat pravosudja sprovodi sve postojeće zakone o oružju, i da svi koji prekrše propise u potpunosti budu pozvani na odgovornost», rekla je Perino.

Ubica sa Virdžinija Teka, 23-godišnji Južnokoreanac Čo Sung-hui legalno je kupio pištolj u toj državi jer nikada prethodno nije počinio ozbiljnije kriminalno delo. Najpoznatija grupa u Americi koja se protivi restriktivnijim zakonima o kontroli ličnog naoružanja je Nacionalna asocijacija za vatreno oružje (NRA). Njen portparol, Bil Pauers, kaže da je fundamentalno pravo gradjana da poseduju i nose oružje, i da to pravo stoji u američkom ustavu. «Postoje političari i lobiji koji zastupaju specijalne interese koji ne vole Drugi amandman iz našeg Ustava, ne vole vlasnike oružja, bez obzira koliko su miroljubivi i koliko se pridržavaju zakona. Oni ne vole istoriju i tradiciju slobode koja proističe iz Drugog amandmana i Povelje o pravima koji su u temeljima naše nacije» kaže Pauers.

Nensi Hva je predstavnica grupe «Kontrola ličnog naoružanja», koja traži oštrije zakone o posedovanju oružja. «Ako pogledate formulaciju Drugog amandmana, on govori o «dobro regulisanoj miliciji». U današnje vreme – to je Nacionalna garda. Drugi amandman se odnosi na održavanje Nacionalne garde. On ne znači da svako ima pravo da nosi automatsku pušku» ističe Nensi Hva.

Prema podacima FBI, od kraja 2005, posle provera koje su obavljene u skladu sa postojećim zakonima, više od pola miliona ljudi nije dobilo dozvolu da kupi oružje. Federalne, državne i lokalne agencije za sprovodjenje reda proverile su da li više od 50 miliona Amerikanaca ispunjava uslove za dozvolu za kupovinu oružja.

XS
SM
MD
LG