Linkovi

Lavrov: Nametanje rešenja za Kosovo, apsolutno neprihvatljivo


Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je, posle razgovora s predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Beogradu, da je nametanje rešenja za budući status Kosova neprihvatljivo i da je neophodno nastaviti pregovore o tom pitanju. U razgovoru sa šefom ruske diplomatije, predsednik Srbije Boris Tadić je ponovio stav Beograda da je za Srbiju neprihvatljiva bilo koja forma nezavisnosti Kosova i da Beograd ne prihvata plan Martija Ahtisarija koji podrazumeva uspostavljanje nadgledane nezavisnosti z Kosovo.

“Srbija smatra da bi uspostavljanje jednog takvog rešenja bilo opasan presedan koji bi imao teške posledice po stabilnost čitavog Balkana, ali i drugih kriznih žarišta u svetu.”

Ruski ministar inostranih poslova, Sergej Lavrov, izjavio je da Moskva smatra da bilo koje rešenje vezano za kosovski problem mora da bude prihvatljivo i za Beograd i Prištinu.

“Još jednom hoću da naglasim da je bilo koje jednostrano, nametnuto rešenje neprihvatljivo i mi polazimo od toga da je nastavak pregovora neophodan” istakao je Lavrov.

On se složio sa mišljenjem predsednika Srbije da je neophodno da misija Saveta bezbednosti, koja sledeće nedelje dolazi u posetu Beogradu i Prištini, obidje i srpske enklave.

“Pre nego što Savet bezbednosti počne raspravu o ovom problemu, veoma je važno da se članice Saveta bezbednosti svojim očima uvere u realnu situaciju na Kosovu”, izjavio je Sergej Lavrov.

On je dodao da Moskva podržava stav Beograda u vezi s neophodnošću pune primene rezolucije 1244, ističući da ona do sada u svojim ključnim aspektima “uopšte nije ispunjena”.

Na konferenciji za novinare posle razgovora sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, Lavrov se založio za kompromisno rešenje za Kosovo koje bi bilo prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu. Lavrov je dodao da bi medjunarodna zajednica trebalo da pomaže dvema stranama da se približe tom cilju.

"Takvi napori kada je reč o drugim konfliktima ponekad dovedu do rezultata, a ponekad ne, kao što je slučaj sa planom (bivšeg generlanog sekretara UN Kofija Anana, 2004.) za Kipar i Ahtisarijevim planom za Kosovo", rekao je Lavrov.

"Razlog njihovog propadanja je taj što nije uzet u obzir interes jedne od strana i što se pokušalo sa nametanjem jednostranog rešenja", dodao je on.

Koštunica je posle razgovora ocenio da svaka pretnja - bilo albanskih terorista, bilo medjunarodnih zvaničnika - da bi moglo da dodje do nasilja ako Kosovo ne bude nezavisno, "predstavlja ucenu".

"Žrtve ne mogu biti odgovorne za nasilje počinjeno nad njima", rekao je Koštunica.

Premijer Srbije je izrazio uverenje da će Savet bezbednosti poštovati svoj osnovni dokument, Povelju UN i principe teritorijalnog integriteta i suvereniteta država.

"Ne postoji nikakav razlog da Savet bezbednosti UN učini suprotno od onoga što je učinio 1999. sa rezolucijom 1244" koja poštuje teritorijalni integrtitet i suverenitet Srbije, rekao je Koštunica i dodao da je "rezolucija 1244 doneta da bi bila primenjena, ali se ne primenjuje".

Koštunica je takodje izrazio uverenje da je "pravo jače od sile i da će kompromis nadvladati pokušaj nametanja rešenja" za Kosovo. On je ponovio da je za Srbiju nezavisnost Kosova neprihvatljiva, a da je prihvatljiva autonomija Kosova i rešenje unutar Povelje UN. Lavrov se danas u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i učestvovao je na ministarskom sastanku Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

Lavrov: Srbiji se ne može nametati rješenje jer je riječ o suverenoj zemlji

Nebojša Redžić
Podgorica

Odnosi Crne Gore i Rusije su u stalnom usponu, a ove države su zainteresovane za dalje unapređenje saradnje u svim oblastima. To su danas u Podgorici ocijenili crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen i njegov ruski kolega Sergej Lavrov.

“Naši dalji koraci biće usmjereni ka stvaranju boljih uslova za razvjanje kako poslovne, tako i svih drugih oblika saradnje”, kazao je Lavrov novinarima.

On je ocijenio da će održavanjem prvog zasijedanja međuvladinog komiteta za trgovinsku, ekonomsku, naučno-tehničku saradnju započeta realizacija konkretnih programa između Crne Gore i Rusije. Šef ruske diplomatije je kazao da Moskva podržava prijem Crne Gore u Savjet Evrope i ostale međunarodne organizacije i rekao da dvije zemlje rade na stvaranju bezviznog režima. Lavrov je naveo da su “pogledi” Rusije i Crne Gore po međunarodnim pitanjima “veoma bliski”.

“Vrlo dobro razumijemo zainteresovanost Crne Gore da u regionu bude sačuvana stabilnost. To razumijevanje se zasniva na našoj potpunoj saglasnosti da nastavljanjem pregovora treba doći do prihvatljivijeg rješenja za status Kosova”, rekao je on.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da je Lavrovu prenio stav Podgorice o pitanju statusa Kosova, ocjenjujući da se radi o jedinom preostalom neriješenom problemu u regionu.

“Složili smo se da je to pitanje koje se jedino može rješavati mirnim putem i pregovorima i smatramo da nije kasno da se pregovori nastave, iako je proces ušao u sistem Ujedinjenih nacija”, naveo je Roćen.

Šef ruske diplomatije je ponovio da je Moskva protiv nametanja jednostranog rješenja za status Kosova. Lavrov je istakao da se Srbiji ne može nametati rješenje za status Kosova, jer je riječ o suverenoj zemlji i da o statusu Kosova odluku mogu doneti samo Beograd i Priština, uz pomoć međunarodne zajednice. Lavrov je odbacio ocjenu pojedinih zapadnih lidera da bi nastavak pregovora doprinio nestabilnosti u regionu i eskalaciji nasilja na Kosovu.

“Takvi stavovi su ucjene koje Moskva nikada neće prihvatiti”, zaključio je ruski ministar inostranih poslova.

XS
SM
MD
LG