Linkovi

Gonzales svedočio u Kongresu o smenjivanju američkih federalnih tužilaca


Sekretar za pravosuđe, Alberto Gonzales, branio je svoju odluku da smeni osam federalnih tužilaca dok je bio suočen sa teškim pitanjima zakonodavaca u Kongresu o svojoj ulozi u toj kontroverzi.

Zakonodavci u senatskom odboru za pravosuđe zahtevali su odgovore od Sekretara Gonzalesa o smenjivanju federalnih tužilaca koje je uzrokovalo političku oluju u Vašingtonu.

Senator Patrik Lejhi, demokrata iz Vermonta, predsednik je tog odbora:

Danas Sekretarijat za pravosudje doživljava krizu rukvodstva bez presedana tokom svoje 137 godina duge istorije.“

Pomenuti odbor istražuje da li su federalni tužioci bili smenjeni kako bi se izvršio uticaj na sudsko gonjenje slučajeva korupcije sa ciljem da se pomogne republikacnima na izborima- kako to tvrde neki kritičari iz Demokratske stranke - kao i da li je Gonzales naveo Kongres na pogrešne zaključke kad je u pitanju njegova uloga u toj stvari. I dok je priznao, kako je doslovce rekao da se ”razumni ljudi možda neće složiti“ sa odlukom da se otpuste ovi tužioci, Gonzales je branio taj potez rekavši da nije počinjeno ništa neprimereno:

Moja odluka da zatražim od njih da podnesu ostavke bila je opravdana i ispravna.“

Sekretar za pravosudje je piznao da su neke njegove ranije izjave o smenjivanju tih tužilaca bile neprecizne i izvinio se zbog toga što je uzrokovao konfuziju:

Nikada nisam imao nameru da navedem na pogrešne zaključke ili prevarim Kongres niti američki narod.“

Medjutim, zakonodavci su i dalje skeptični. Senator Arlen Spekter, republikanac iz Pensilvanije kaže:

Moramo proceniti da li ste zbilja iskreni kad kažete da je ”trebalo da budete precizniji“, s obzirom na činjenicu da je vaša karakterizacija vašeg učešća u ovoj stvari značajno ako ne i totalno odstupanje od činjenica.“

Drugi zakonodavci smtraju da je mada je ovo smenjivanje sudija možda bilo opravdano - jer njih imenuje predsednik- način na koji je Gonzales rukovodio tim pitanjem potkopao poverenje javnosti u Sekretarijat za pravosuđe. Senator Džef Sešns je republikanac iz Alabame:

Vaša sposobnost da rukovodite ovim sekretarijatom je dovedena u pitanje. Voleo bih da to nije slučaj, ali nažalost jeste.“

Alberto Gonzales je rekao da će podneti ostavku onog momenta kad poveruje da ne može više biti efikasan u svom poslu. Međutim, on je rekao da do sada nije učinio ništa što bi opravdalo njegovu ostavku. Predsednik Buš je izjavio kako i dalje ima poverenje u svog Sekretara za pravosudje.

XS
SM
MD
LG