Linkovi

Ambasador Meklhejni najavio američku pomoć povratnicima u Srebrenicu


Ambasador Sjedinjenih Američkih država u BiH Daglas Meklhejni izjavio je nakon današnjeg boravka u Srebrenici da SAD, koje su mnogima pomogle da sa vrate u Srebrenicu, sada moraju pomoći povratnicima da tu ostanu, žive i rade na prevazilaženju problema.

Komentarišući odlazak grupe Bošnjaka iz Srebrenice i njihovu inicijativu za izdvajanje ove opštine iz Republike Srpske, ambasador Meklhejni je kazao da vjeruje da će oni uvidjeti kolika se pažnja posvećuje Srebrenici i svemu što se tu dešava, a što će doprinijeti da ovaj region bude bolji u odnosu na druge sredine u BiH.

Nezadovoljstvo srebreničkih Bošnjaka zbog spore obnove stambenih objekata, nezaposlenosti, činjenice da je veliki broj učesnika u masakru počinjenom 1995. godine još uvijek na slobodi eskaliralo je koncem marta ove godine, kada su bošnjački odbornici zatražili izdvajanje Srebrenice iz teritorijalnog ustrojstva Republike Srpske.

Istovremeno oni su najavili da su, u slučaju da njihovi zahtjevi ne budu podržani, spremni da polovinom aprila započnu masovano iseljavanje iz Srebrenice.

Iako je iseljavanje odgođeno, 16. aprila pedesetak srebreničana svoje domove zamjenilo je šatorima u Sarajevu, kako bi na taj način skrenulo pažnju javnosti na probleme s kojima se suočavaju.

U rješavanje problema i poboljšanje uslova života u Srebrenici uključio se i visoki predstavnik i specijalni predstavnik evropske Unije Kristijan Švrac Šiling.
Nakon razgovora sa predstavnicima nevladinih organizacija iz Srebrenice Švarc Šiling je najavio da će se zalagati za preduzimanje koraka kojima se u kratkom roku mogu popraviti uslovi za život.

S tim u vezi OHR će insistirati na boljoj saradnji sa Haškim tribunalom, oporavku privrede Srebrenice putem ciljane pomoći, te boljoj suradnji između različitih nivoa vlasti u oblasti zdravstvenog i penzionog osiguranja povratnika.

XS
SM
MD
LG